joi, 13 iunie, 2024

Zece buzoieni mușcați de căpușe au ajuns la Urgențe (UPU) în ultima săptămână

Zece buzoieni mușcați de căpușe au ajuns la Urgențe (UPU) în ultima săptămână

Facebook
Twitter
Email

Au apărut căpușele și, din păcate, și primii buzoieni care au cerut ajutorul specialiștilor. În ultima săptămână, nu a fost zi în care la Urgențele Spitalului Județean Buzău să nu se prezinte măcar o persoană. Pacienți de toate vârstele au solicitat ajutor medical, după ce au fost mușcați de căpușe.

Sezonul acestor insecte a început mai devreme decât în alți ani, datorită încălzirii vremii. De altfel, medicii se așteaptă la o creștere a numărului cazurilor de persoane mușcate de căpușe în următoarea perioadă, pe fondul încălzirii treptate a vremii.

Tot mai mulți buzoieni se vor îndrepta în weekend-uri sau pe timpul vacanțelor în zonele împădurite sau preponderent acoperite cu verdeață.

Medicii epidemiologi spun că mușcătura de căpușă poate fi periculoasă dacă nu este tratată așa cum trebuie. Este important să fim conștienți de pericolele asociate cu căpușele și să luăm măsuri de protecție, cum ar fi folosirea repelenților de insecte, purtarea hainelor cu mâneci lungi și verificarea atentă a corpului după expunerea la zone în care pot fi căpușe.

Căpușele sunt considerate periculoase din mai multe motive

În primul rând, transmit boli. Căpușele pot fi vectori pentru diverse boli bacteriene și virale pe care le pot transmite oamenilor și animalelor. Un exemplu este bacteria Borrelia burgdorferi, care provoacă boala Lyme. Este una dintre cele mai cunoscute boli transmise de căpușe.

Boala Lyme poate provoca simptome precum febră, oboseală, dureri de cap și erupții cutanate. Dacă nu este tratată, poate duce la complicații grave, afectând articulațiile, inima și sistemul nervos.

Pe lângă boala Lyme, căpușele pot transmite și alte infecții bacteriene și virale, cum ar fi babesioza, anaplazmoza, febra Q și encefalita transmiterea de căpușe. De asemenea, unele persoane pot dezvolta reacții alergice la mușcăturile de căpușe, care pot provoca umflături, roșeață și mâncărime severă în jurul zonei mușcate.

Dificultatea detectării: Căpușele sunt mici și pot rămâne nedetectate pe piele pentru o perioadă lungă de timp, ceea ce poate duce la transmiterea bolilor fără ca persoana să fie conștientă de mușcătură.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.