VIDEO Zeci de buzoieni au privit de la distanță ceremonialul religios și militar organziat în Parcul Crâng

Pe fondul pandemiei de coronavirus, Ziua Națională a României a fost marcată la Buzău într-un format restrâns, fără paradă militară, petreceri cu muzică populară ori tradiționala masă cu fasole și cârnați. Punctul culminant a fost dezvelirea monumentului ridicat în memoria celor 775 de eroi căzuți la datorie în Primul Război Mondial și sunt înmormântați la Deleni.

La Buzău, manifestările prilejuite de Ziua Națională s-au desfășurat anul acesta în Parcul Crâng, și nu pe principalul bulevard din oraș, așa cum a fost anul trecut . Ceremonia a început la ora 12.00 și a durat mai puțin de o oră.

Evenimentul principal al zilei a fost dezvelirea monumentului eroilor Regimentului 48 Infanterie Buzău, edificiu pe care sunt inscripționate numele a 775 de buzoieni care au murit în Primul Război Mondial, majoritatea pe frontul de la Deleni, din județul Iași.

După slujba religioasă oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu Înaltpreasfințul Ciprian, arhiepscopul Buzăului și Vrancei, au urmat discursurile oficialităților prezente la ceremonial. Și reprezentanții Diviziei 2 Infanterie, dar și ai Arhiepscopiei Buzăului și Vrancei au ținut să se adreseze celor prezenți.

Din cauza restricțiilor sanitare, zeci de bătrâni și părinți cu copii de mână au fost ținuți departe de locul desfășurării festivităților. Pentru a cinsti memoria militarilor buzoieni căzuți în războiul de reîntregire națională, în Parcul Crâng au fost plantați, în ultima săptămână, 775 de stejari, fiecare purtând numele unui erou.

Fii Reporter