luni, 4 martie, 2024

VIDEO Zbor demonstrativ cu avionul Mig 21 Lancer, aeromodel realizat de un elev al Școlii de maiștri militari de la Boboc

VIDEO Zbor demonstrativ cu avionul Mig 21 Lancer, aeromodel realizat de un elev al Școlii de maiștri militari de la Boboc

Facebook
Twitter
Email

În numai doi ani de studiu la Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene de la Boboc, elevul caporal Cristian Balogh-Nuc a acumulat întregul bagaj de cunoștințe necesare pentru a construi de la zero un avion cu reacție, de mici dimensiuni.

Tânărul care s-a specializat în Electromecanică și automatizări de bord a a susținut pe 20 iulie ultima probă a examenului final, respectiv prezentarea lucrării de diplomă.

Pentru această lucrare a realizat un aeromodel la scară după avionul de luptă Mig 21 Lancer, aflat în dotarea Forțelor Aeriene Române. Obiectivul proiectului a fost realizarea aeromodelului funcțional și prezentarea acestuia în zbor.

„După stabilirea obiectivelor am început construcția prin tăierea manuală a tuturor pieselor din polistiren extrudat, prelucrarea și asamblarea acestora prin lipire. Aeromodelul este echipat cu suprafețe de comandă mobile asemenea avionului real (eleroane, direcție, stabilizator comandat) acționate electric”, explică tânărul.

Pentru sistemul de propulsie, Cristian Balogh-Nuc a optat pentru un motor electric trifazat care antrenează o elice cu două pale amplasate în partea posterioară a fuzelajului.

”Aeromodelul poate fi controlat la distanță prin intermediul unei telecomenzi speciale și poate executa manevre acrobatice”, a explicat elevul Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene de la Boboc.

În viitor, elevul caporal Cristian Balogh-Nuc își dorește să exploateze aeronava Mig 21 Lancer la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.