joi, 22 februarie, 2024

VIDEO Vântul a suflat în rafale puternice, de peste 100 de kilometri pe oră, în zona de munte a Buzăului. Un stâlp de telefonie a fost rupt

VIDEO Vântul a suflat în rafale puternice, de peste 100 de kilometri pe oră, în zona de munte a Buzăului. Un stâlp de telefonie a fost rupt

Facebook
Twitter
Email

În cursul nopții trecute, conform observațiilor ANM, la stația meteorologică Bisoca (Buzău) viteza vântului la rafală a ajuns la 148 km/h. O valoarea impresionantă pentru o stație situată în exteriorul ariei montane. Astăzi, la Lopătari, vitezele vântului ajungeau la 80 km/h.

Dovadă a forței rafalelor de vânt sunt fiarele contorsionate ale releului Orange din satul Băltăgari. Stâlpul de susținere a antenelor s-a rupt și s-a prăbușit în povârnișul de dedesubt.

Un perete de nori ce se înalță peste culmea montană marchează nivelul de la care masa de aer ce a escaladat versanții din interiorul ariei montane intră în descendență pe versanții exteriori curburii carpatice. Aerul descendent pătrunde în pături de aer din ce în ce mai dense, ceea ce îl obligă să se comprime. A

Această comprimare conduce la încălzirea sa, ceea ce crește deopotrivă temperatura necesară saturării aerului în vapori de apă. De aceea, umiditatea relativă scade pe descendență, iar norii se disipă, lăsând un cer senin deasupra curenților de aer ce coboară cu furie.

Vremea va deveni rece în toate regiunile, astfel încât temperaturile minime vor fi negative, în noaptea de luni spre marți (30/31 octombrie), în jumătatea de nord a țării, iar în noaptea de marți spre miercuri (31 octombrie/01 noiembrie) în toate regiunile”.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.