Urșii dau târcoale din ce în ce mai des localităților aflate la limita dintre deal și câmpie, în zone în care nu existau astfel de sălbăticiuni până de curând. Zeci de capre și oi au fost sfâșiate de urși în Sărata Monteoru, stațiune turistică din județul Buzău, și în alte câteva sate din comuna Merei.
Sătenii sunt de peste o lună sub asediul sălbăticiunilor iar oamenii sunt avertizați aproape zilnic prin Ro-Alert să fie precauți. Cele mai frecvente avertizări le-au fost transmise localnicilor din Ogrăzile, Gura Sărății și Sărata Monteoru.
Zilele trecute, un urs a omorât jumătate dintre animalele domestice dintr-o gospodărie. „A sărit gardul ăsta și a intrat la ele. Mi-a omorât o oaie, două capre, doi iezi în colțul ăla, un miel, iar înăuntru încă patru miei”, ne spune Dumitru Constantin, localnic din Sărata Monteoru.
Niciodată nu s-a mai întâmplat ca urșii să dea târcoale gospodăriilor din aceste sate, care se află la mai puțin de 20 de kilometri de orașul Buzău, foarte aproape de câmpie.
Sătenii spun că au fost aduși din alte zone ale țării. „Le-au dat drumul din camioane ca să o ia pe lângă izvor, au zis că o iau la deal, însă au rămas aici”, spune Laurenția Cătuneanu, proprietar de animale din Sărata Monteoru.
Potrivit prefectului de Buzău, au existat două relocări legale de ursoaice cu pui, în ultimii ani, dar la munte, în Pătârlagele și Gura Teghii. „S-a dublat sau chiar s-a triplat numărul de urși. Au nevoie de un areal mai mare, ca să supraviețuiască, și îl găsesc acolo unde în acel moment nu sunt alți urși. Umblă după mâncare, să-și îndeplinească nevoia primară de a mânca și atacă animale domestice”, declară Daniel Țiclea, prefectul județului Buzău.
Soarta urșilor care au migrat departe de habitatul lor este intens dezbătută pe rețelele de socializare. În timp ce unele voci s-au ridicat pentru a cere uciderea urșilor, alții susțin necesitatea de a proteja fauna sălbatică și de a dezvolta soluții mai bune pentru coexistența dintre oameni și animale.