miercuri, 22 mai, 2024

VIDEO Urșii prind curaj și ajung aproape de sate, în căutarea hranei și a apei. Autoritățile au emis zilnic avertismente

VIDEO Urșii prind curaj și ajung aproape de sate, în căutarea hranei și a apei. Autoritățile au emis zilnic avertismente

Facebook
Twitter
Email

Urșii își fac din ce în ce mai des apaiția în apropierea zonelor locuite, în căutarea hranei sau pentru a-și potoli setea. Un localnic din Vintilă Vodă, județul Buzău, a filmat miercuri un urs pe malul râului Slănic, lângă un pod rutier. Cu o seară înainte, localnicii din Nehoiu primiseră mesaj Ro-Alert care semnala prezenţa unui urs în localitate.

Luni, a fost panică printre localnicii din satul Haleş, din cauza unui pui de urs care rămăsese înţepenit lângă gardul bisericii. Animalul îşi prinsese piciorul într-un laţ şi, în încercarea de a escalada gardul ca să fugă, sârma s-a strâns şi i-a provocat o rană adâncă.

Un localnic a sunat la 112 pentru a anunţa că un urs de talie mică, probabil un pui, se află pe stâlpul gardului de lângă biserica din Haleş cu o sârmă legată de picior. La scurt timp, autorităţile au transmis un mesaj prin Ro-Alert pentru a-i sfătui pe săteni să nu iasă din curte.

Mai multe echipe de la AJVPS, Poliţie şi Jandarmi au asigurat zona până la sosirea unui medic veterinar. Acesta a tranchilizat animalul apoi i-a curăţat rana şi i-a aplicat un pansament. Operaţiunea de salvare s-a încheiat după ce puiul de urs a fost relocat într-o pădure de lângă comuna Vipereşti.

Scenariul s-a repetat a doua zi, în orașul Nehoiu. Marți, în jurul orei 21.00, un mesaj Ro-Alert a fost emis pentru locuitorii orașului de la munte, după ce a fost văzut un urs care s-a plimbat, minute în șir, pe DN 10, ajungând apoi și în zonele locuite.

„A fost semnalată prezenţa unui urs în localitatea NEHOIU-Paltineni pe strada Pietrei. Evitati zona, rămâneţi în locuinţe! Păstraţi distanța față de animal şi nu încercați să vă fotografiați cu acesta sau să îl hrăniți. Fără să vă expuneți pericolului protejati animalele din gospodărie”, a fost mesajul primit prin Ro-Alert.

La fața locului au ajuns mai multe echipaje de poliție și jandarmi, care au asigurat zona. Până la sosirea lor însă, oamenii au încercat să îndepărteze pericolul, forțând animalul să se retragă spre zonele nelocuite. După o goană pe DN 10 și pe ulițele din satul Păltineni, ursul a dispărut printre copaci și s-a reatras pe dealuri.

Atrași de mirosul reziduurilor menajere dein localități, urșii coboară din pădure în căutarea hranei. Sălbăticiunile mai sunt atrase în această perioadă secetoasă și de sursele de apă, cum sunt lacurile sau cursurile de apă, pentru a-și potoli setea.

O astfel de apariție a fost imortalizată miercuri de un localnic din Vintilă Vodă. Acesta a filmat un urs care se apropiase de malul râului Slănic, aproape de podul rutier de lângă satul Sârbești. Animalul a fost izgonit în pădure de martorul care a filma scena.

„Respectaţi necesitatea spațiului de care ursul are nevoie, întoarceţi-vă şi părăsiţi zona. Dacă, neașteptat, ajungeți în apropierea ursului, rămâneţi calmi. Nu fugiţi. Arataţi-i că sunteţi om, vorbind încet sau dând din mâini. Miscaţi-vă în direcţia din care bate vântul, astfel incât ursul să vă simtă mirosul. Nu înghesuiţi ursul! Lăsaţi-i o zonă de scăpare şi el va pleca”, sunt câteva dintre recomandările publicate pe site-ul Green Report.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.

Actualitate

Ce este detartrajul?

Detartrajul este o procedură stomatologică non-invazivă, menită să îndepărteze placa bacteriană și tartrul (depunerile calcificate) de pe suprafața dinților și de sub gingii. Această procedură