VIDEO Sprijin substanțial pentru zootehnie, anunțat la Buzău de ministrul Petrea Daea: crescătorii de vaci primesc o subvenție de 100 de euro pe cap de animal   

Prezent joi la Buzău la o conferință pe teme de agricultură, ministrul Petre Daea a declarat la finalul dezbaterilor, că pe lângă crescătorii de păsări și porci vor fi sprijiniți și fermierii care cresc vaci de lapte și taurine, cu o subvenție de 100 de euro pe cap de animal.

Este o premieră pentru zootehnia românească, măsura încadrându-se în planul național strategic de sprijin ce se va aplica din acest an și până în anul 2027.

O altă noutate adusă de acest program constă în ajutor financiar adus fermierilor crescători de vaci de lapte și taurine, indiferent de numărul de capete din fermă, până în prezent condițile fiind limitate la un număr de minim 5 bovine și maxim 250.

Modificările au survenit după ce Comisia Europeană a acceptat propunerea Ministerului Agriculturii ca și vacile de lapte și taurinele să primească o subvenție substanțială.

Marii fermieri spun că banii sunt bineveniți, fiind ca un balon de oxigen într-o perioadă în care prețurile la energie și furaje au explodat.

„Avem nevoie de bani ca să putem lua săli de muls, să reparăm grajdurile. Acum suntem mulțumiți deoarece până acum am fost finanțați cu subvenții mici” ne-a precizat Tudor Stan un fermier din Pogoanele.

Specialiștii mai spun că acest sprijin financiar va reduce substanțial bolile care apar în ferme urmând să crească și randamentul la procesarea laptelui.

„Noi ne-am văzut obligați să intervenim cu o forma de sprijin în plus pe bunăstare în asa fel încât aceasta activitate sa se păstreze în Romania și sa se dezvolte iar efectivele sa nu scadă.” a precizat Petre Daea, ministrul Agriculturii.

Scopul subvenției este de a-i  incuraja pe fermieri să utilizeze tehnici care să îmbunătățească condițiile de creștere și exploatare a vacilor de lapte. „Într-un an în care seceta a distrus culturile agricole, au crescut și costurile pentru asigurarea furajului în perioada rece dar și a paielor pentru așternut. Toate aceste neajunsuri vor putea fi mai ușor acoperite prin alocarea acestei subvenții” ne-a declarat Claudia Stelea, directorul exectuvi al APIA Buzău.

În județul Buzău de sprijinul cuplat în zootehnie au beneficiat până acum o mie de crescători de vaci de lapte.