joi, 22 februarie, 2024

VIDEO Soluția găsită de autorități, pentru potolirea spiritelor în satele lovite de criza apei potabile

VIDEO Soluția găsită de autorități, pentru potolirea spiritelor în satele lovite de criza apei potabile

Facebook
Twitter
Email

Realizarea unui nou foraj oferă singura șansă pentru locuitorii din satele buzoiene Manasia și Aldeni de a avea apă potabilă la robinet. În perioada caniculară, abonații din aceste localități ai Companiei de Apă primesc apă cu program: două ore dimineața și două ore seara. Nu mereu curge conform graficului, mulți localnici așteptând cu zilele să aibă apă la robinet.

Criza apei potabile afectează peste 300 de familii din comuna Cernătești, racordate la rețeaua Companiei de Apă Buzău. Dacă pentru băut, sătenii cumpără apă plată, pentru spălat și alte întrebuințări în gospodărie, fac rezerve în găleți și butoaie atunci când ajunge până la ei, adică foarte rar.

”Vă rog să mă credeți, la bucătărie chiuveta stă să ruginească pentru că nu urcă apa. Strângem cu gălețile, în butoaie, pentru spălat și nu se mai pune problema să dăm la păsări sau să stropim”, spune o localnică din Manasia, sat al comunei Cernătești.

Unii dintre gospodari și-au realizat bazine în care fac rezerve atunci când vine apa pe conductă. Proprietarii localurilor din cele două sate au sistat vânzarea răcoritoarelor în pahare și halbe, întrucât nu au cu ce le spăla.

”Am pus anunț că servim băuturi numai la sticlă, pentru că nu e apă și ne este imposibil să respectăm condițiile de igienă. Pentru toaletă, aducem cu butoaiele apă din gârlă și turnăm după fiecare client. Am ajuns foarte rău”, spune proprietarul unui bar din Aldeni.

Ca să aibă ce le furniza abonaților, Compania de Apă Buzău a decis să livreze apa cu porția, patru ore pe zi, dimineața și seara. Specialiștii companiei au adaptat rețeaua astfel încât să poată suplimenta alimentarea gospodăriilor afectate. A fost realizată o interconectare a rețelelor de alimentare, astfel încât să poată fi primită o cantitate de apă de la sistemul de furnizare de la Jgheab.

Consumul este atât de mare încât, chiar și după această intervenție, multe familii nu văd cu zilele nici măcar o picătură de apă la robinet.

”Nu ajunge apa la toată lumea absolut din cauza utilizării simultane a apei de către toți cetățenii. În această perioadă, fiind program scurt, toată lumea asigură acumulare și o folosesc în scopuri gospodărești. Dar nu neapărat baie, ci agricol, irigații”, spune Constantin Mărgărit, șef compartiment tehnic la Compania de Apă Buzău.

Oamenii au organizat deja un protest, pentru a cere urgentarea unei soluții de remediere a problemelor tehnice. Aceștia au aflat de la reprezentanții Companiei de Apă că singura soluție, realizarea unui nou foraj, va fi posibilă spre sfârșitul lunii august.

”Sistemul care asigură cele două sate de aici este insuficient ca resursă. Tocmai în acest scop, noi încercăm să creștem resursa de apă realizând în cursul lunii august un foraj care va fi în zona rezervorului și sperăm astfel să creștem cu o anumită capacitate. Nu pot să spun acum cam câți litri pe secundă va avea acest foraj. Există un studiu hidro-geologic care presupune că am putea scoate undeva la trei litri pe secundă. Înseamnă că ne ducem în șapte metri cubi pe oră de utilizare. Este un aport de apă care în 24 de ore înseamnă o sută și ceva de metri cubi. Automat ar trebui să scadă supărările oamenilor”, spune Constantin Mărgărit.

Situația e cu atât mai dificilă cu cât pe raza celor două sate nu sunt nici fântâni de la care oamenii să se poată aproviziona cu apă. În perioada imediat următoare, și alte localități de pe Valea Slănicului ar urma să primească apă cu program.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.