sâmbătă, 15 iunie, 2024

VIDEO Reacția procurorilor la protestul după decizia eliberării din arest a șoferului care l-a omorât pe Cosmin

VIDEO Reacția procurorilor la protestul după decizia eliberării din arest a șoferului care l-a omorât pe Cosmin

Facebook
Twitter
Email

Continuă reacțiile la decizia judecătorilor buzoieni de a-l plasa în arest la domiciliu pe șoferul care a accidentat mortal un adolescent, în decembrie 2022. Prietenii victimei au organizat un protest în fața Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău.

Șoferul de 58 de ani, din Vadu Pașii, care, băut fiind, a spulberat cu mașina un adolescent de 15 ani, ar putea scăpa de arest. Printr-o decizie pronunțată marți de către magistrații Judecătoriei Buzău, măsura arestului preventiv ar urma să fie înlocuită cu arestul la domiciliu.

Vestea a picat ca un trăsnet pentru rudele lui Cosmin Bașturea, băiatul accidentat mortal, dar și pentru colegii și vecinii acestuia.

În această dimineață, revoltați că șoferul implicat în evenimentul rutier ar putea fi cercetat în libertate, aproximativ 20 de tineri au mers în fața sediului Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău. Minute bune, cu poza lui Cosmin în mâini, adolescenții au cerut dreptate pentru victima accidentului.

Între timp, decizia magistraților de înlocuire a arestului preventiv cu arestul la domiciliu a fost deja contestată de către procurori. Urmează ca Judecătoria Buzău să stabilească termenul la care va analiza contestația și când va veni cu decizia finală.

“Urmare articolelor apărute în mediul on-line a unor publicații de știri locale referitoare la protestul desfășurat astăzi, 22.02.2023, în fața Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău, față de eliberarea din arest a persoanei care la data de 09 decembrie 2022, aflându-se sub influența băuturilor alcoolice, a accidentat mortal un tânăr în vârstă de 15 ani, pe raza comunei Vadu-Pașii, județul Buzău,  comunicăm că împotriva încheierii instanței de judecată, Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău a formulat contestație încă de la data pronunțării, respectiv ieri, 21.02.2023.”, a transmis Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău.

 

Evenimentul rutier s-a produs pe Șoseaua Vadu Pașii, pe data de 10 decembrie 2022. La ieșirea de pe podul Vadu Pașii spre municipiul Buzău, șoferul de 58 de ani a pierdut controlul asupra direcției de mers, a părăsit drumul cu roțile din dreapta, după care l-a lovit în plin pe Cosmin Bașturea.

Accidentul rutier care i-a curmat lui Cosmin viața s-a produs în jurul orei 16.00. Băiatul în vârstă de 15 ani se deplasa pe marginea carosabilului, pe un segment fără trotuar. Cosmin Bașturea a murit în urma impactului extrem de violent.

Potrivit unui martor care circula din sens opus, autoturismul care avea să producă tragedia rula cu viteză foarte mare. Martorul a povestit că, după ce a trecut pe lângă această mașină, a auzit o bubuitură și a văzut un nor de praf în spate. Fusese momentul în care Cosmin a fost lovit în plin.

Șoferul și-a continuat însă deplasarea, moment în care martorul a întors mașina și a pornit în urmărirea lui. A reușit să-l oprească, să-i ia cheile din contact, apoi să anunțe poliția.

Din impact, pietonul a fost aruncat în afara părții carosabile. A ajuns la Urgențe cu traumatism cranio-cerebral sever, traumatism de coloană cervicală și traumatism toraco-abdominal, produse prin accident rutier. După o oră de resuscitare, însă, băiatul a fost declarat decedat.

Conducătorul auto, de 58 de ani, tot din Vadu Pașii, a fost testat alcoolscopic, aparatul etilotest indicând o valoare uriașă: 1,20 mg/l alcool pur în aerul expirat. Șoferul le-a recunoscut agenților de la Rutieră că a consumat alcool. La probele de sânge, a reieșit o îmbibație alcoolică de 2,67 grame la mie la prima probă recoltată și 2,54 grame la mie la cea de-a doua probă. Șoferul le-a spus, de asemenea, că și-a continuat drumul întrucât ar fi crezut că i-a căzut un bolovan pe parbriz.

 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.