miercuri, 21 februarie, 2024

VIDEO Procurorii DIICOT, BCCO și SRI, lovitură dură pentru încrengătura mafiotă din Primăria Buzău

VIDEO Procurorii DIICOT, BCCO și SRI, lovitură dură pentru încrengătura mafiotă din Primăria Buzău

Facebook
Twitter
Email
Procurori DIICOT şi poliţişti de la Combaterea Criminalităţii Organizate au continuat astăzi audierile a 13 funcţionari publici din cadrul Direcţiei Economice a Primăriei Municipiului Buzău. Ancheta începută cu sprijinul SRI pe data de 22 octombrie a vizat mai mulţi funcţionari publici, cu funcţii de conducere şi execuţie în cadrul Primăriei Municipiului Buzău. Aceştia sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică si abuz in serviciu in dauna intereselor publice. 

Astăzi, procurorii DIICOT au ajuns la primele concluzii în dosarul care vizează obținerea ilicită de bani a mai multor funcționari în frunte cu Şefii Direcției Economice.
 
Patru funcționari au fost reţinuţi după audierile procurorilor: Liviu Cătălin Boaru, şef Serviciu Urmărire, Executare şi Colectare Creanţe Fiscale, persoane juridice, Nicoleta Angelica Lung, referent în cadrul aceluiaşi serviciu, Virgil Toșu, din aceeași direcție a Primăriei Buzău, și directorul executiv al Direcţiei Economice, Ion Gegea. El a fost adus la audieri, cu escortă a poliție. ”Nu știu de ce m-au adus, n-am făcut nimic și nici nu cunosc nimic legat de cest caz”, a declarat Ion Gegea.
 
Concret oamenii legii au stabilit în urma audierilor preliminare că în cadrul Primăriei Municipiului Buzău a funcționat timp de cinci ani un adevărat sistem mafiot cu încrengături în structuri militarizate, rude ale unor angajați din poliție și chiar din rândul magistraților.
 
Mai mult decât atât, procurorii care instrumentează dosarul spun că angajații suspecți din dosar au efectuat acte contrare îndatoririle de serviciu. „Au încălcat legea şi îndatoririle de serviciu cu bună știință în cadrul unui grup infracțional care a funcționat  organizat între 2010 şi 2015. Nu au urmărit, încasat și nu au colectat s-au executat în niciun mod, debite privind impozite și taxe pentru bugetul local pentru mai multe firme controlate de oameni de afaceri aflate în relații de rudenie cu conducerea Primăriei Buzău sau în relații apropiate cu persoane din conducerea Primăriei Buzău”, a declarat procurorul DIICOT Buzău, Nicolae Petroșel.
 
Procurorii DIICOT au mai stabilit că în cazul agenților economici care au apelat la funcționarii corupți, vreme de cinci ani, firmele nu ar fi plătit impozite și taxe către bugetul local al municipiului Buzău. În sistem au fost operate datele reale prin care au fost șterse anumite debite ale unora dintre acești agenți economici fără nicio justificare.În ceea ce privește persoanele fizice, un număr de 114 amenzi contravenționale au fost clasate tot în baza unor mențiouni nereale și false în sistemul informatic.
 
Acele amenzi au fost anulate în baza unor hotărâri judecătorești inventate. În fapt existau doar plângeri contravenționale respinse de instanţe iar alte mențiuni priveau tranferarea nereală ale unor amenzi pentru plată către alte primării din țară. Mai mult decât atât, pentru anumiți agenți economici care aveau debite la stat s-au emis certificate de atestare fiscală false iar în baza unor astfel de acte măsluite s-au câștigat chiar și licitații ale unor contracte de transport.
 
Prejudiciul produs  bugetului de stat este în cuantum  de 3.135.454,76 lei (din care 36.595 lei reprezentând amenzi contravenţionale şterse nelegal din sistemul informatic şi 3.098.859,77 lei, reprezentând creanţe fiscale datorate bugetului local al municipiului Buzău şi de stat, neurmărite, neîncasate şi neexecutate silită). 
 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.