Un dezvoltator imobiliar din Buzău a descoperit rețeta succesului într-o serie de escrocherii care, pe parcursul a doi ani, au făcut numeroase victime. Mai precis, afaceristul care a construit blocuri în diferite cartiere ale orașului a vândut același apartament mai multor clienți. Cei înșelați au depus plângere la poliție, iar patronul s-a ales cu dosar de evaziune fiscală, înșelăciune, delapidare și spălare de bani. A tras după el încă trei administratori ai firmelor din grupul pe care îl deține.
UPDATE Cei patru administratori din Buzău, ridicaţi ieri după-amiază în urma unor descinderi derulate la firmele din grupul Col Total, au fost lăsaţi în liberate. După ore bune de audieri, dezvoltatorii imobiliari în frunte cu Florin Colescu, au fost lăsaţi să plece acasă.
Poliţiştii vor continua cercetările pentru a scoate la iveală toate neregulile săvârşite de grupul respectiv şi pentru a recupera prejudiciul.
Col Total este numele firmei sub umbrela căreia tânărul investitor în imobiliare, Florin Colescu, a dat tunuri atât persoanelor fizice cât și statului. A început șirul de escrocherii în anul 2012, în timp ce avea în lucru primul complex rezidențial, în cartierul Dorobanți. A vândut același apartament mai multor clienți, îngroșând contul firmei cu sume de ordinul milioanelor de lei. Pentru a le închide gura clienților care rămâneau pe dinafară, după multe luni Colescu le returna banii și le acorda prioritatea de a cumpăra în următorul complex programat a fi ridicat de firma sa. Mulți au acceptat să îi lase banii ca avans însă nu au mai intrat în posesia apartamentelor.
Aurel Radu este unul dintre păgubiți. ”Era în construcție când am mers să îl cumpăr. Am plătit 70.000 de lei, iar atunci mergeam la apartament să văd stadiul amenajării. După o lună am primit banii înapoi, în contul meu, apoi după alte două luni a zis că face alt bloc și acceptat să plătesc din nou. Nu s-a mai construit așa cum a promis, pe Viitorului, iar eu am rămas cu 60.000 de lei de recuperat. Primul meu apartament din Dorobanți Residence l-a vândut altuia și știu că așa a procedat cu mai mulți”, ne-a mărturisit bărbatul.
Pe parcurs, firma s-a ales cu numeroase plângeri din partea clienților înșelați, dar chiar și a celor care au intrat în posesia apartamentelor, supărați că nu a fost respectat contractul inițial. ”Trebuia să avem parcare subterană, pentu că așa era în contract, însă pentru că a văzut că vinde bine toate apartamentele, a decis să facă și la subsol tot apartamente. Acum noi suntem nevoiți să parcăm pe stradă, să încurcăm circulația”, a spus un locatar din Soarelui Residence.
Florin Colescu și asociații săi din grupul de firme Col Total au intrat în atenția polițiștilor de la criminalitate economică și a procurorilor, iar în cursul dimineții de miercuri oamenii legii au descins la firmele și domiciliile acestora. Grupul infracţional este cercetat de poliţişti pentru evaziune fiscală, înşelăciune, delapidare şi spălare de bani, cu un prejudiciu total de peste 1.800.000 de lei.
”Din cercetări a reieşit că, în perioada 2012- 2015, aceștia nu ar fi evidenţiat în actele contabile veniturile realizate şi ar fi înregistrat operaţiuni comerciale nereale, sustrăgându-se de la plata impozitelor datorate bugetului consolidat al statului, cu un prejudiciu de peste 750.000 de lei”, a declarat comisar Doinița Mihalache, purtător de cuvânt IPJ Buzău.
Ancheta a mai evidențiat că în perioada 2013- 2014, Florin Colescu și ceilalți trei administratori de firme ar fi indus în eroare mai multe persoane care intenţionau să achiziţioneze imobile, ar fi transferat sume de bani între societăţi şi nu ar fi declarat organelor fiscale veniturile obţinute, în scopul sustragerii de la plata impozitului pe profit şi a TVA, datorate bugetului consolidat al statului, însuşindu-şi astfel 231.000 de lei.
Cei în cauză mai sunt bănuiţi că şi-ar fi însuşit, din capitalul societăţilor comerciale, 854.380 de lei, pe care i-ar fi folosit în interes personal, sau în interesul societăţilor administrate de aceştia.