Viața poate fi extrem de dură pentru unii dintre semenii noștri. Iată, ca dovadă, povestea sfâșietoare a patru copilași care au rămas în grija unei fete, și ea abia trecută de vârsta majoratului. Trăiesc singuri, într-o gospodărie dintr-un sat îndepărtat al județului Buzău, după ce părinții le-au murit pe rând, la șapte ani unul după celălalt. Mama i-a părăsit săptămâna trecută, după o grea suferință.
La 19 ani, Alina Roșu a preluat rolul de mamă pentru ceilalți trei frățiori ai ei, un băiat și două fete. Îi îngrijește cu aceeași responsabilitate ca pe propriul copilaș, un băiat căruia tânăra i-a dat naștere în urmă cu cinci ani. După ce mama a plecat în ceruri, toate greutățile casei în care viețuiesc cinci suflete au rămas acum pe umerii fetei de 19 ani.
„Când vin de la școală le fac mâncărică, după aceea ne apucăm de teme, iar după teme facem curat, strângem pe acolo, jucăriile, ori merg la somn. Seara pregătim hăinuțele, sandvișurile și ne pregătim pentru o nouă zi”, spune Alina.
Drama familiei Roșu, din Valea Salciei, și-așa sărmană, s-a accentuat cu șapte ani în urmă, după ce capul familiei a murit din cauza unei boli incurabile. Rămasă văduvă la 30 de ani, Cătălina Roșu a încercat din răsputeri să-și țină permanent copiii curați, hrăniți, sănătoși și educați. A picat și ea la pat, din păcate, iar chinul femeii s-a încheiat săptămâna trecută, când a pierdut lupta cu o boală grea. Avea doar 37 de ani.
„Ea și acum doi ani a fost bolnavă iar eu am rămas mult timp cu copiii. După ce s-a făcut bine s-a întors acasă, însă a murit săptămâna trecută. Vreau să o fac mândră de mine și să-i arăt că sunt fata ei puternică. Cred că e mândră că îmi țin frații împreună și am grijă de ei”, mărturisește Alina Roșu.
În timp ce Alina are grijă de gospodărie, surorile ei de 12 și 14 ani merg la școală. Își iau cu ele și nepoțelul de cinci ani, pe care îl lasă la grădiniță. Vasile, fratele mijlociu, învață acum la un liceu din Râmnicu Sărat. Atunci când avea mama bolnavă, băiatul era atât de afectat încât nu putea să-și ascundă supărarea nici măcar la școală.
„Mama e bolnavă de vreo patru ani. Vasile era în clasa a șaptea. El a resimțit cel mai mult această perioadă. (…) Când îl întrebam de mama lui, i se umpleau ochii de lacrimi și se rostogoleau pe obraz. Fetele erau mai mici și poate nu conștientizau drama, dar erau și ele triste”, declară Lucica Ichim, director Școala Valea Salciei.
Dascălii școlii din Valea Salciei au povestit pe rețelele de socializare drama prin care trec copiii familiei Roșu. Oameni cu suflet mare din micuța comunitate și reprezentanții administrației locale au sărit imediat în ajutorul orfanilor.
„Comunitatea a fost foarte receptivă, s-a mobilizat exemplar și i-a ajutat cu de toate. Îi sprijinim să obțină pensia de urmaș de pe urma tatălui, iar dosarul de ajutor social de la mamă, care era titlular, să îl trecem acum la fată, fiind majoră”, spune Dorin Gavrilă, viceprimar Valea Salciei.
Acum, în prag de iarnă, copiii rămași în grija tinerei de 19 ani au nevoie de haine groase, mâncare, conserve și bani. Pentru a obține sprijinul necesar, reprezentanții Primăriei au deschis un cont bancar pe numele lui Vasile, băiatul de 16 ani ani familiei Roșu.
Cont bancar: RO35BTRLRONCRT0600966601
Pe numele: Roșu Alexandru – Vasile