VIDEO Porci crescuți printre gunoaie și hrăniți cu cadavre de animale. Ajung într-un obor din apropierea Buzăului

Poliția locală a descoperit un crescător de porci care le dădea animalelor de mâncare cadavre și resturi animale, dintr-o groapă infectă. Surse din rândul autorităților care au efectuat controlul spun că acest crescător ar vinde porcii într-un târg săptămânal din apropierea municipiului Buzău.

Direcția de Poliție Locală Buzău a organizat o acțiune împreună cu reprezentanții Gărzii de Mediu, ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Buzău și Direcția de Sănătate Publică Buzău, în zona stației de epurare de lângă podul de la Vadu Pașii.

Aceștia au constatat că un cetățean din municipiul Buzău a împrejmuit cu gard de plasă sudată și a construit mai multe anexe pe domeniul public al municipiului Buzău, unde creștea oi, vaci și porci.

De asemenea, la control s-a constatat existența a două gropi, în care se aflau abandonate deșeuri din plastic și folie, urme de cauciucuri arse, deșeuri de origine animală, care provin din sacrificări, reziduuri din materiale de construcții și gunoi de grajd.

În urma acestei acțiuni, Poliția Locală a constatat și aplicat un număr de patru sancțiuni contravenționale, pentru care au aplicat amenzi de 2.450 lei.

La descinderea înregistrată de polițiștii locali proprietarul crescătoriei ilegale de animale le-a spus oamenilor legii că le dă porcilor să mănânce oase cumpărate de la o carmangerie. A fost pus în dificultate atunci când i s-a reproșat că animalele se hrănesc cu intestine rămase după abatorizarea unor animale.

Potrivit unor surse din rândul organelor de control, crescătorul de animale de lângă stația de epurare vinde porcii hrăniți cu cadavre în târgul de la Smeeni, care se organizează sâmbăta. Mai mult, acesta ar fi furnizor de materie primă pentru câțiva dintre producătorii de mezeluri din Buzău.

Potrivit DSV, nu există însă o dovadă în acest sens, iar dacă ar proceda în acest fel ar fi în afara legii din cel puțin două motive: în primul rând pentru că oborul de la Smeeni este neautorizat și, în al doilea rând, comercializarea suinelor este interzisă din cauza pestei porcine.

”Doar prinderea lui în fapt poate dovedi că își vinde porcii în târg. Oricum, în urma controlului, proprietarul a fost sancționat cu amendă de 800 de lei pentru că avea în proprietate animale neidentificate”, a declarat Ciprian Botezatu, director DSV Buzău.
Hrănirea cu leșuri este interzisă, din cauza bolilor care pot fi astfel transmise, dar unii crescători o folosesc pentru că prezintă două avantaje: resturile animale se vând mai ieftin decât furajele aprobate de lege, iar porcul se îngraşă mai repede decât cu cereale.