VIDEO Omagiu adus de autoritățile Buzăului sutelor de eroi buzoieni care sunt îngropați în cimitirul militar din Deleni, județul Iași

Peste 600 de militari buzoieni au fost îngropați în cimitirul satului Deleni, județul Iași, după ce au fost răpuşi de epidemiile de tifos exantematic şi febră recurentă, care au făcut ravagii în rândurile armatei române în iarna 1916/1917. Locul a fost transformat în cimitir militar, unde anual au loc ceremonii de comemorare.

Cimitirul a fost reabilitat în octombrie 2012 la iniţiativa Fundaţiei ”Mareşal Alexandru Averescu” din Buzău, prin grija primăriei Deleni, în amintirea şi întru pomenirea eroilor peste veacuri, a sacrificiului săvârşit pentru libertatea neamului românesc.

Cimitirul are o suprafaţă de 480 m.p. şi are delimitate opt parcele cu câte două cruci fiecare, în total 16 cruci din piatră de Năeni. Ansamblul mai cuprinde o troiţă din lemn de stejar sculptată de Maricel Potoroaca din Iaşi.

”În iarna 1916/1917, în timp ce aflau în refacere, cantonaţi în bordee săpate în pământ la marginea satelor Deleni şi Maxut, peste 600 de militari din Regimentul 48 Infanterie Buzău au fost răpuşi de epidemiile de tifos exantematic şi febră recurentă, care au făcut ravagii în rândurile armatei române, dar mai ales în rândul populaţiei din greu încercata Moldova. Parte dintre ei se afla înhumaţi aici, în gropi comune, în şanţuri paralele săpate la marginea cimitirului comunal, ca într-o camaraderie de arme, începută odată cu Marele Război şi continuată dincolo de mormânt”, este mesajul scris pe o placă comemorativă din ansamblul monumental.

De asemenea, în cimitirul militar mai există şi Monumentul eroilor comunei Deleni din cel de-al Doilea Război Mondial, datat 1992.

Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, și președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, au fost prezenți joi la Cimitirul Militar din comuna Deleni, judeţul Iaşi, pentru a aduce un omagiu eroilor Regimentului 48 Infanterie Buzău, căzuţi la datorie în iarna anului 1916-1917.

Pe acordurile Imnului Eroilor au fost depuse coroane de flori la monument din partea autorităţilor locale din Buzău, Iasi şi Deleni dar şi din partea Fundaţiei ”Mareşal Alexandru Averescu”, al cărei președinte este general-maior dr. Petrică-Lucian Foca, comandantul Diviziei 2 Infanterie ”Getica”.

”Ne înclinăm cu recunoştinţă în faţa memoriei celor căzuţi pe câmpurile de luptă, transformate în câmpuri de onoare şi care sunt adevărate repere de identitate înscrise cu sânge de oştirea română în cartea de aur a neamului”, a transmis in cuvântul său general-maior dr. Petrică-Lucian Foca.

După săvărşirea serviciului religios, în cinstea eroilor buzoieni s-au executat trei salve cu armamentul de infanterie. Au mai depus flori elevii din Deleni prezenţi la activitate.

Fii Reporter