sâmbătă, 23 septembrie, 2023

VIDEO O furtună de nisip mătură de două zile Bărăganul buzoian

VIDEO O furtună de nisip mătură de două zile Bărăganul buzoian

Facebook
Twitter
Email

Un fenomen meteo bizar, dar periculos pentru șoferi, a pus stăpânire de două zile pe o zonă din Bărăganul buzoian.  Drumul Național 2 C, care leagă Buzăul de Slobozia, este măturat de o furtună puternică de praf. Din această cauză, șoferii care trec pe aici sunt nevoiți să parcurgă aproape un kilometru în interiorul pâclei roșiatice, unde vizibilitatea nu depășește doi metri. (Redactor Răzvan Nicula) Peretele de nisip, care se înalță la peste zece metri înălțime, este vizibil de la câțiva kilometri distanță. Fenomenul se manifestă în zona unor terenuri agricole afectate de eroziune, spun agricultorii din zonă. Rafalele care sulfă cu peste 60 de kilometri pe oră ridică praful de pe câmp și îl transportă în aer pe o distanță de peste cinci kilometri. Agricultorii s-au dotat cu ochelari de protecție, ca să-și poată lucra terenurile.

”De două, trei zile ține furtuna de nisip, care e din cauza curenților, nu a tractoarelor”, a declarat un localnic.

Furtuna de praf pune în pericol circulația auto pe DN 2C, pentru că există riscul ca șoferii să intre cu viteză în norul de țărână, unde vizibilitatea scade brusc. Tronsonul cu probleme este între satul Călțuna și orașul Pogoanele.

Specialiștii societății de îmbunătățiri funciare din Buzău spun că eroziunea eoliană a solului apare în zonele traversate de curenți puternici de aer, unde terenurile agricole nu sunt lucrate în mod constant. Fenomenul poate fi stopat prin plantarea de perdele forestiere.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.