O avertizare cod portocaliu de ploi și vijelii este în vigoare în județul Buzău, până aproape de miezul nopții. Au fost emise și mesaje Ro-Alert prin care localnicii sunt anunțați cu privire la fenomenele meteo prognozate pentru întreaga zi.
Încă de dimineață, mai multe localități din jumătatea de nord a județului Buzău au fost sub cod galben. Aici au fost înregistrate averse care au acumulat peste 30 de litri pe metrul pătrat, descărcări electrice, intensificări ale vântului, izolat grindină.
În prima parte a zilei, a plouat torențial în localitățile de pe Valea Râmnicului, până în zona de munte, la Bisoca. De asemenea, în mai multe comune de la deal și din zona de munte a căzut grindină, însă a fost de mici dimensiuni și nu a produs pagube. A plouat cu gheață și la Lopătari.
Vremea se va menține instabilă pe tot parcursul zilei. Meteorologii spun că va ploua temporar în tot județul. În plus, temperaturile nu vor mai depăși 32 de grade Celsius.
O avertizare cod portocaliu de ploi și vijelii este vigoare până aproape de miezul nopții, vizat fiind întreg teritoriul județului.
„În nordul și estul Munteniei, estul Transilvaniei și în Moldova, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi intensificări ale vântului (rafale în general de 70…80 km/h), pe arii restrânse vijelii puternice, averse torențiale, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 35…40 l/mp și izolat peste 50…60 l/mp”, anunță ANM.
Primele semne ale schimbării vremii, în județul Buzău, au apărut încă de marți seara.
O furtună cu aspect de tornadă a distrus o fermă din județul Buzău, în mai puțin de un sfert de oră. Fenomenul meteo de o intensitate nemaivăzută a lovit în mijlocul câmpului, între Costești și Cioranca, și doar norocul a făcut ca în zonă să nu fie oameni și animale la acea oră.
Din dronă, se observă bucăți mari din acoperișurile clădirilor, unele grele de câteva sute de kilograme, smulse și aruncate de rafale la peste 150 de metri distanță. Din depozitul de cereale au mai rămas doar bârnele de susținere, precum niște țepușe. De asemenea, vegetația este culcată la pământ doar pe o porțiune mică din jurul fermei distruse.
„A fost un fuior, o tornadă, ceva de genul ăsta. A avut loc doar pe o suprafață mică de teren. La un kilometru de aici, nu a fost niciun fel de furtună”, declară Costel Duțu, fermier.
Proprietarul fermei din comuna Costești spune că a observat urgia de la circa doi kilometri distanță, unde se afla cu turma de oi. Dacă s-ar fi dezlănțuit peste sat, la doar câțiva kilometri distanță, crede proprietarul exploatației agricole, vijelia s-ar fi soldat inclusiv cu victime umane.