joi, 22 februarie, 2024

VIDEO Motivul pentru care familia unui erou din Afganistan a fost somată să returneze statului 5.000 de lei

VIDEO Motivul pentru care familia unui erou din Afganistan a fost somată să returneze statului 5.000 de lei

Facebook
Twitter
Email

Numele unui militar decedat în Afanistan, Dan Ciobotaru, va fi atribuit unei străzi din satul natal al eroului, la 11 ani după tragedie. Vestea a ajuns la urechile parinților acestuia, însă pare a nu mai avea vreun efect de alinare, după atâta vreme în care familia spune că a adunat doar suferință, frustrări și necazuri.

După ce le-a fost înjumătățită indemnizația de urmași, soții Ciobotaru au aflat că trebuie să returneze statului o sumă de bani pe care ar fi încasat-o necuvenit de-a lungul vremii.
Au trecut 11 ani de când familia Ciobotaru și-a pierdut fiul în Afganistan. În iunie 2010, sergentul major Dan Ciobotaru și-a pierdut viața într-un atentat cu bombă pe Autostrada A1, Kabul – Kandahar, în timp ce executa o misiune de patrulare. Avea 28 de ani și era necăsătorit.

”De fiecare dată când mă duc la biserică și îi văd crucea, mi se rupe inima de dor. Nu cred că a fost vreo zi să nu plâng și să nu-l pomenesc în gând, în somn. A fost primul meu copil, ajutorul meu. Am găsit alinare prin ceilalți doi copii pe care-i mai am, care sunt ascultători, sunt cuminți, altfel, nu știu cum aș fi rezistat”,mărturiește Luminița, mama eroului Dan Ciobotaru.

În satul Pinu, din comuna buzoiană Brăești, în casa în care a crescut militarul, părinții lui nu își pot potoli lacrimile atunci când vorbesc despre fiul lor. Au trecut 11 ani, dar amintirile sunt încă proaspete.

”Ultima oară când am vorbit cu el la telefon mi-a spus că vine în curând. După aceea, la câteva zile, au venit trei domni la poartă și am realizat că s-a întâmplat ceva rău. Eu îi spusesem că o să mor dacă o să văd ceva la știri dar el mi-a zis să stau liniștită, că doar nu o să dea la știri mai întâi și că o să vină trei inși să mă anunțe. El îmi spusese treburile astea până să plece”, spune mama eroului Dan Ciobotaru.

În deceniul scurs de la tragedie, amintirea eroului Dan Ciobotaru arămas vie printre oamenii din localitatea natală. Sătenii din Pinu se duc încurtea bisericii, acolo unde este înmormântat, și îi aprind o lumânare.

Statul,însă, pare că a uitat de el, iar dovada le-a venit părinților eroului Ciobotaru cu o săgeată înfiptă în inimă. Au primit vestea, în vară, că rămân doar cu jumătate din indemnizația de urmaș.

”Oamenii din comună îi mai aprind o lumânare când merg la biserică dar armata l-a uitat de tot. Mi-au mai tăiat și indemnizația la jumătate. Din peste o mie și vreo două sute de lei, au mai rămas 670 de lei. Cu banii ăștia poți să faci o pomană? Pe ei nu-i interesează, dar pe un părinte îl doare. Acești bani erau tot pentru sufletul lui”, se plânge Liliana Ciobotaru.

Mai mult decât atât, părinții militarului au fost puși să plătească din urmă o sumă de bani consistentă pe care ar fi încasat-o necuvenit de-a lungul vremii, în urma unei erori.

”M-au sunat ca să le dau înapoi vreo 48 de milioane vechi, pentru că a fost la ei o eroare, la Casa de Pensii, unde virează ei banii. A trebuit să-i dau înapoi, că altfel mă dădeau în judecată. M-am împrumutat la tot satul ca să dau banii înapoi iar cu ăștia 670 de lei rămași nu scap de datorii nici în doi ani. Au spus că e o eroare și că banii ăștia trebuiau să mi-i oprească de la 1 ianuarie dar că i-am luat necuvenit până în vară. În august mi-a venit o citație că trebuie returnați”, ne-a declarat Liliana Ciobotaru.

În comuna natală, se lucrează la atribuirea numelor pentru fiecare stradă. Fostul primar, acum manager al comunei, a dat asigurări că strada unde militarul a locuit va fi denumită ”Erou Dan Ciobotaru”.

”Acum lucrăm la nomenclatorul stradal și în satul Pinu iar strada 55, așa cum e acum, cea pe care s-a născut și a trăit el și unde stau părinții lui o vom boteza cu numele eroului Dan Ciubotaru. Urmează un proiect de hotărâre, după anul nou, iar atribuirea numelui va fi cel târziu la jumătatea anului 2022, pentru că e mai greu cu prinderea în inventarul public”, declară Adrian Perțea, manager primăria comunei Brăești.

Sergentul major Dan Ciobotaru a fost ucis de o bombă, în data de 23 iunie 2010, în momentul în care efectua o misiune de patrulare pe autostrada A1 Kabul – Kandahar.
A fost înaintat în grad de sublocotenent post-mortem. Deasemenea, a fost decorat cu Ordinul Naționa Steaua României în grad de Cavaler, pentru militari cu însemne de război. A fost declarat cetățean de onoare al comunei Brăești.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.