joi, 18 aprilie, 2024

VIDEO Minune în grădina unui buzoian. Floarea soarelui a crescut cât casa

VIDEO Minune în grădina unui buzoian. Floarea soarelui a crescut cât casa

Facebook
Twitter
Email

În manualele de specialitate scrie că floarea soarelui este o plantă anuală, cu înălţimea de până la 2,5 metri. O găsim însă și de două ori mai înaltă, de peste patru metri, în grădina unui buzoian care spune că plantația sa gigantică este rezultatul unei combinații perfecte: teren fertil, lucrări făcute la timp și precipitații din abundență. Semințele au fost aduse din America.

O parcelă de câțiva metri pătrați din grădina familiei Trif, cultivată cu floarea soarelui, este subiect de discuții în tot satul. S-a dus vestea din gură în gură că într-o curte din Brădeanu floarea soarelui a crescut cât casa. Mulți nu cred și vin să vadă minunea cu ochii lor. ”Așa recoltă nu am mai văzut în viața mea. De obicei crește cam de cel mult doi metri, dacă este solul bun și este udată cum trebuie”, spune o vecină.

Oamenii devin brusc curioși și îl asaltează pe proprietar cu întrebări despre soiul din grădina sa. Domnul Viorel Trif se transformă frecvent în ghid de ocazie pentru vecinii care-i calcă bătătura ca să se minuneze de uriașele plante. ”Era bine dacă puneai un hectar întreg cu așa ceva. Era bun și pentru semințe, și pentru foc. Este productiv pentru că văd că o singură tulpină are mai multe inflorescențe”, spune unul dintre vizitatori.

Norocosul agricultor din Brădeanu spune că a plantat semințe americane, pe care le-a primit anul trecut de la un prieten, pentru consum. ”Este floarea soarelui americană pe care nici nu mai știu de unde am primit-o. E foarte bună și spornică. Trebuie să fie și terenul foarte bun, să îi faci și toate lucrările la timp. Trebuie săpat de cel puțin trei ori”, explică Viorel Trif.

Floarea soarelui demnă de cartea recordurilor se dezvoltă atât de repede încât măsurărtorile nu se mai potrivesc de la o zi la alta. A depășit 4 metri și, spune agricultorul, câteva dintre plante vor ajunge la cinci metri. Uriașele din grădina familiei Trif trebuie recoltate în luna august. Ca să ajungă la pălăriile de floarea soarelui, oamenii vor fi nevoiți să taie mai întâi tulpina, de la bază.

Aproape toată planta este valorificată. ”Luăm un topor, o tăiem de la rădăcină apoi rupem paleștile separat, curățăm de frunză iar cotoarele groase le porționăm și le punem la uscat ca să facem focul iarna. Semințele le dăm la păsări, mai facem urluială pentru animale și cine are dantură le mănâncă”, spune proprietarul culturii de floarea soarelui.

Originară din America Centrala și de Nord, floarea soarelui este cultivată pe tot globul în special pentru obținerea uleiului. În țara noastră, se cultivă pe suprafețe mari mai ales în Dobrogea, Câmpia Română și de Vest.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.