luni, 15 iulie, 2024

VIDEO „Miercurea clopotelor”, în comunele buzoiene fără sisteme moderne de alarmare

VIDEO „Miercurea clopotelor”, în comunele buzoiene fără sisteme moderne de alarmare

Facebook
Twitter
Email

În multe localități din țara noastră niciodată nu au răsunat sirenele pentru dezastre. În lipsa sistemelor de alarmare moderne, clopotele de la biserici anunță urgiile care amenință populația. Județul Buzău are opt comune în această situație.

Județul Buzău are opt comune în această situație. În comuna Năeni, principalele roluri în misiunea de protecție civilă le revin preotului și clopotarului. Miercuri dimineață s-au alăturat și ei exercițiului național, prin testarea mijlocului arhaic de alarmare.

„Clopotul se trage mai rapid. Știu oamenii că e ceva, pentru că nu e sărbătoare, nici deces în sat. Ies afară, se întreabă unul pe altul ce s-a întâmplat, vin cu găleți și merg să ajute”, spune Constantin Dabija, clopotarul bisericii din Năeni.

La auzul clopotelor trase într-un ritm alert, altfel decât bat de obicei la sărbătoare sau la mort, oamenii au ieșit în număr mare la porți, nedumeriți de ce se întâmplă. Alții l-au asaltat pe părintele paroh cu telefoane, gata să-și ofere ajutorul în cazul în care s-a abătut vreun dezastru peste sat.

„M-am speriat, că de aia am ieșit din curte. Am crezut că ori este vreun foc pe undeva, ori arde vreo casă. De război chiar nu mă tăia capul că ar fi”, spune o localnică.

Clopotul bisericii din Năeni a anunțat multe dezastre de-a lungul vremii, spun bătrânii din sat. Povestesc că înaintașii lor erau avertizați de apropierea unor războaie prin bătăile rapide ale clopotului, în două limbi, cum se spune în popor. De cele mai multe ori, alarma care a răsunat din clopotniță a adunat lumea ca să ajute la stingerea unor incendii de pădure.

„Lumea deja s-a alarmat pentru că acest clopot este tras diferit față de clopotul de chemare la sfânta slujbă sau pentru vestirea petrecerii din viața aceasta a unui credincios”, spune Constantin Clapa – preotu paroh din comuna Năeni.

Clopotele bisericilor sunt în continuare unicele mijloace de alertare a populației în opt comune din județul Buzău. Primarii acestor localități spun că investițiile în montarea unor sisteme moderne de avertizare sunt foarte mari, de ordinul zecilor de mii de lei, și le este imposibil să găsească resursele financiare.

 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.