VIDEO Instructorii auto independenţi din Buzău au protestat pe străzile orașului

Zeci de instructori auto independenți au protestat, vineri, pe străzile din Buzău față de un ordin al Ministerului Transporturilor care, în opinia lor, le îngrădește dreptul la muncă. Instructorii s-au strâns în cartierul N. Titulescu și au pornit cu mașinile în coloană pe străzile orașului, dorind astfel să atragă atenția populației dar și a autorităților asupra problemelor cu care se confruntă.

Astăzi, peste 80 de instructori auto independenți din județul Buzău au organizat un marș pe străzăile orașului în semn de protest față de modificările legislative care, spun ei, practic ia pâinea de pe masă câtorva mii de familii. După aproape o oră de mărșăluit cu mașinile pe principalele bulevarde protestatarii și-au parcat mașinile și s-au strâns în fața Prefecturii cu intenția de a înmâna reprezentanților Guvernului în teritoriu o listă cu principalele revendicări.

Potrivit protestatarilor, conform unui ordin recent emis de Ministerul transporturilor instructorii auto independenți nu vor mai avea voie să profeseze ca și Persoane Fizice Autorizate și vor trebuie să se constituie în școli de șoferi în care să își angajeze contabili, lectori de legislație, medic, secretar, să își amenajeze sau să își închirieze săli de legislație rutieră precum și dotarea acestora corespunzător.

De la 1 septembrie 2017, instructorii auto care funcţionează în regim de Persoană Fizică Autorizată vor fi obligaţi să angajeze un profesor de legislaţie rutieră, un expert-contabil, un medic care să le predea elevilor cursurile de prim-ajutor, un inginer mecanic, care să predea orele de cunoaştere a autovehiculului şi o persoană care să se ocupe de munca de secretariat.

În plus, ordinul ministerial îi obligă să aibă propria sală de pregătire teoretică şi instruire practică a elevilor. Toate aceste solicitări ministeriale sunt contestate vehement de instructorii auto independenţi din toată țara.

Protestatarii consideră că noile reglementări sunt menite să îi scoată de pe piață pe instructorii care funcționează pe bază de PFA, făcând astfel jocul marilor școli de șoferi din țară. La nivel național, în evidențele Ministerului Transporturilor sunt înregistrați aproximativ 5.000 de instructori auto independenți.

Fii Reporter