duminică, 8 septembrie, 2024

VIDEO Incendiul uriaș de lângă Vulcanii Noroioși, provocat de un piroman. Este căutat de Poliție

VIDEO Incendiul uriaș de lângă Vulcanii Noroioși, provocat de un piroman. Este căutat de Poliție

Facebook
Twitter
Email

Incendiul devastator care a pârjolit peste 200 de hectare de vegetație uscată în apropiere de Vulcanii Noroioși a fost provocat. Autoritățile nu au identificat deocamdată persoana responsabilă. Va fi aspru sancționată, în cazul în care va fi identificată. Stingerea incendiului s-a întins pe durata a 12 ore de intervenție continuă.

Peste 80 de oameni, între care 51 de pompieri, 30 de jandarmi și câțiva localnici, au intervenit, în noaptea de marți spre miercuri, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, semnalat pe raza localității Policiori, comuna Scorțoasa.

Incendiul, care se manifesta violent pe o suprafață de aproape 200 hectare, a fost sesizat la 112, de către un localnic. Misiunea pompierilor și jandarmilor a fost foarte dificilă, deoarece iarba în zonă era destul de înaltă iar vântul sufla cu putere. S-a acționat toată noaptea, circa 12 ore, pentru a stinge flăcările care se vedeau de la câțiva kilometri distanță.

Miercuri, în jurul orei 7.00 dimineața, incendiul a fost lichidat. Echipele specializate ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Buzău au finalizat cercetările, stabilind că focul a fost pus intenționat.

Conform prevederilor OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului cu modificările şi completările ulterioare, persoanele fizice sau juridice au obligaţia de a nu arde turbăriile, litiera pădurii, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă.

Nerespectarea de către proprietarii şi deţinătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu a acestor obligații constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoane juridice.

De asemenea, arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile naturale protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă penală de la 30.000 la 60.000 lei, dacă sunt de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.