VIDEO Imaginile dezastrului din comuna Chiliile. De două săptămâni oamenii sunt copleşiţi de furia naturii

O rupere de nori care a ţinut mai bine de o oră a izolat satele comunei buzoiene Chiliile de restul lumii. Puhoaiele dezlănţuite au rupt drumuri, au măturat grajduri ,magazii şi garduri, au luat utilaje. Bătrânii spun că  nu au mai văzut în viaţa lor aşa prăpăd. Oamenii s-au mobilizat şi au lucrat toată noaptea ca să refacă drumul de acces până la primarie. Pagubele depăşesc 2, 5 milioane de lei.

În două săptămâni ploile au semănat disperarea printre locuitorii comunei buzoiene Chiliile. Aseară timp de o oră au cazut peste o sută de litri pe metrul pătrat. Potopul a distrus căile de acces către satele componente iar acum peste 600 de săteni sunt practic izolaţi. Au fost momente de cumpănă pentru un autobuz cu copii şi turişti veniţi din ţară sa viziteze Focul Viu din comuna învecinată, Lopătari.

Drumul judetean care leagă comuna de restul judeţului a fost rupt în zeci de locuri de apele revărsate ale izvoarelor. Podeţele nu au făcut faţă cantităţii mari de apă cazuta din cer. Ca să-şi ia o pâine de la magazin oamenii bat kilometri întregi pe jos, prin apă şi mâl.
Ploile din ultimele săptămâni au reactivat o alunecare de teren care obturează acum albia unui pârâu.

Atât de mare forţă a avut viitura încât parapetele de protecţie de la un pod în lucru a fost smuls din armătura de beton. Ca să ajungă la rude sătenii abia dacă pot merge cu calul.
Parcul din centrul satului arată ca după bombardament, Băncile au fost luate de ape, la fel pavelele şi marmura după monumentul eroilor. O maşină abandonaă a fost purtată de ape mai bine de o jumatăte de kilometru iar un tractor cu remorcă a ajuns în gura de scugere a unui podeţ.

Prognoza meteorologilor anunţă ca până mâine seară sunt aşteptate ploi cu caracter torenţial iar asta îi face pe sătenii din Chiliile să stea cu teamă şi cu ochii pe cer, gata să se adapostească în zonele înalte dacă apele încep să se reverse din nou.

Fii Reporter