VIDEO Imagini apocaliptice, surprinse cu o dronă, la fosta rafinărie din Râmnicu Sărat

Situația dezastruoasă de la fosta rafinărie Venus Oil Reg, din Râmnicu Sărat, în imagini aeriene. Aproape 90 de tone de reziduuri petroliere și 105 tone de deșeuri de solvenți s-au scurs din două rezervoare avariate în urma ”acțiunii” celor care adună fier vechi și materiale de construcții.

Problemele au apărut după ce trei societăți (proprietarul rezervoarelor, cel care deținea deșeurile stocate aici și un lichidator judiciar) care ar fi trebuit să asigure paza, evacuarea substanțelor periculoase și ecologizarea perimetrului fostei rafinării au încheiat colaborarea cu o firmă specializată de securitate.

Instituția Prefectului – Județul Buzău, Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu, ISU Buzău, Primăria Râmnicu Sărat, Poliția și Jandarmeria au inspectat perimetrul, iar în cursul zilei de 27 iunie 2017, prefectul Carmen Adriana Ichim a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, pentru a stabili măsurile necesare pentru stoparea fenomenului.

Poliția Locală din Râmnicu Sărat va asigura, în zilele următoare, paza obiectivului, pentru a preveni pătrunderea în zonă a altor persoane care caută fier vechi, dar și a copiilor, până când cele 3 firme responsabile pentru acest dezastru – cel mai mare de acest gen înregistrat vreodată în Județul Buzău – vor prelua această sarcină. Aceste firme vor primi amenzi de 100.000 lei din partea Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Buzău și urmează să achite și facturile aferente lucrărilor de recuperare a deșeurilor periculoase și de decontaminare a zonei.

Până în prezent, din determinările efectuate de specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor Vrancea, care au prelevat probe de apă din puțuri forate în zonă, a rezultat că în pânza freatică nu au fost depistate substanțe periculoase rezultate din deversarea accidentală de deșeuri petroliere și solvenți din rezervoarele fostei rafinării.

Fii Reporter