miercuri, 19 iunie, 2024

VIDEO Grevă de avertisment la CFR. Zeci de călători din patru trenuri, nevoiți să aștepte două ore în Gara Buzău

VIDEO Grevă de avertisment la CFR. Zeci de călători din patru trenuri, nevoiți să aștepte două ore în Gara Buzău

Facebook
Twitter
Email

Mai multe trenuri de călători au staționat în Gara CFR din Buzău pe durata grevei de avertisment a sindicaliștilor din CFR Infrastructură și CFR Marfă, spre nemulțumirea zecilor de călători surprinși de întârzierile apărute. După reluarea circulației pe calea ferată, trenurile care ar fi trebuit să plece din Buzău acumulaseră peste o sută de minute de întârziere.

La ora începerii protestului, trei garnituri de tren erau deja în stație iar o a patra, din Vrancea, era așteptată să tragă pe una dintre liniile din gară. Trenul dinspre Mărășești se afla între stații și a fost decisă aducerea garniturii în gară pentru ca pasagerii să aibă acces la magazine și toalete.

„CFR-iştii sunt într-o grevă de avertisment de două ore, între 07,00 şi 09,00, greva a început conform planului. În Buzău sunt oprite trei trenuri, un rapid Bucureşti – Galaţi, un rapid Galaţi – Bucureşti şi un rapid care vine de la Bacău pentru Bucureşti Nord. Va mai fi un tren care vine de la Mărăşeşti şi se va opri în Buzău”, a precizat Aurelian Manu, liderul de sindicat al CFR Buzău.

Echipaje de poliție și jandarmi au patrulat pe peroanele gării din Buzău, pentru a interveni în cazul izbucnirii unui eventual scandal pe durata protestului de avertisment. O parte dintre călători și-au exprimat rovolta față de angajații din gară intrați în grevă, reproșându-le nu au anunțat protestul la timp.

„Am întrebat la casa de bilete, nu ştiau, mi-a spus să întreb impiegaţii. Nu ştiam de grevă, am luat ieri bilet de aici, merg la Braşov. Am luat ieri la ora 09,00 dimineaţă bilet şi nu mi-au spus nimic. Nu se poate aşa, cerem, cerem, dar să şi dăm muncă”, ne-a declarat o buzoiancă.

Greva de avertisment organizată vineri dimineață de angajații CFR Infrastructură și CFR Marfă a început la ora 7. Programul a peste 260 de trenuri a fost dat peste cap de greva ceferiștilor iar printre cele mai mari întârzieri s-au numărat și trenurile care ar fi trebuit să plece din Buzău cu destinația București sau Galați.

 

Lipsa contractului colectiv de muncă și salariile necorespunzătoare sunt cele care i-au determinat pe ceferiști să intre în grevă. Pe lista nemulțumirilor, angajații CFR au adăugat și lipsa investițiilor în infrastructura feroviară.

„Decizia de a declanşa greva de avertisment a fost luată pentru neîncheierea contractului colectiv de muncă. Contractul nu s-a aprobat din pricina neadoptării bugetului de venituri şi cheltuieli la companiile feroviare nici până la data de 15 septembrie, mai este puţin şi se încheie anul şi noi nu avem buget. După 5 zile, conform legii, putem declanşa greva propriu-zisă”, a declarat liderul de sindicat al CFR Buzău.

Vineri, între 7,00 și 9,00, a fost o grevă de avertisment însă angajații CFR sunt hotărâți să declanșeze și grevă generală dacă nemulțumirile lor nu vor fi rezolvate. CFR Călători a anunțat că va returna banii pe biletele cumpărate, la cerere, tuturor celor care au pierdut trenul, vineri dimineață.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.