VIDEO Filmuleț care surprinde momentul în care viitura rupe o punte pietonală din Lopătari

Apar noi înregistrări cu dezastrul produs, luni, de o viitură formată pe râul Slănic, în urma unei ploi torenţiale. Apele învolburate au distrus o parte din drumul județean 203K, dar şi podeţe, treceri peste cursul apei şi anexe gospodăreşti construite în albia pârâului. Au fost mutate din loc chiar mașini de mare tonaj folosite de localnici pentru transportul lemnului.

Apa scursă de pe versanți a făcut ca râul să iasă din matcă și a măturat tot în calea sa. Mai mulți localnici din Lopătari și Vintilă Vodă au filmat puhoiul de apă care a rupt două drumuri comunale și a avariat podețe. Creşterea însemnată a debitului pe cursul râului Slănic a dus la colapsul unui pod rutier pentru tonaj mic şi mijlociu, moment surprins de asemenea de martori cu telefoanele mobile.

Viitura a produs avarierea gravă a tuturor trecerilor pe tuburi de beton şi a unei punţi pietonale care face legătura cu localităţile Vârteju şi Chirani. Pe marginea DJ 203 K, în zona Săreni, s-au format gropi adânci de peste doi metri, existând riscul ca o parte din carosabil să se surpe, iar pe tronsonul dinspre Plaiu Nucului, şanţurile de scurgere a apei de pe marginea drumului au fost complet colmatate cu aluviuni.

Potrivit reprezentanţilor Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Lopătari, scurgerile de apă de pe versanţi, care au antrenat în drumul lor bușteni de mari dimensiuni, au afectat mai multe anexe gospodăreşti (coteţe de păsări şi adăposturi pentru animale avariate sau distruse),

Una dintre primele intervenţii ale autorităţilor locale a avut loc pe Drumul Comunal 159 spre satele Ploştina şi Terca unde, cu ajutorul unui buldoexcavator, au fost îndepărtate pietrele şi mâlul antrenate de torenţii formaţi pe versanţi, astfel că de aseară acesta este din nou practicabil. Un reprezentant al Instituţiei Prefectului – Judeţul Buzău s-a deplasat la Lopătari pentru a evalua situaţia din teren şi pentru a verifica modul în care acţionează autorităţile pentru înlăturarea efectelor generate de precipitaţiile abundente înregistrate în ultimele ore.

 

Fii Reporter