VIDEO Fetița unor români din Spania, lăsată fără identitate şi cetăţenie de o aberație legislativă

Un cuplu de buzoieni care muncesc în Spania se luptă cu autoritățile române să le recunoască fetița de nici doi ani ca fiind cetățean al acestei țări. Fetița, născută în Spania, a fost declarată statului iberic cu numele de familie al tatălui biologic și nu cu cel al fostului soț de care, la acea vreme, nu era divorțată. O aberație legislativă face ca în acest moment copilul să nu aibă nici identitate şi nici cetăţenie.

Daria Ioana s-a născut în Spania, pe 18 martie 2015, în urma relației Iulianei cu Marian Sibu. La nașterea copilului, Iuliana nu era divorțată de fostul soț, deși se afla de câțiva ani într-o altă relație. Autoritățile iberice au scris pe actul de naștere al Dariei atât numele de familie al mamei, Manolache, cât și pe cel al pretinsului tată biologic, Sibu, deși femeia nu era divorțată de fostul soț.

Problemele au apărut în vara anului 2016, după mai bine de un an de la nașterea fetiței, când cuplul de români a venit în țară pentru a-și înscrie copilul în evidențele statului român. De opt luni, părinții Darei se luptă cu autorităţile să-i obţină micuţei certificatul de naştere şi implicit toate drepturile legale acordate de statul român. Faptul că mama fetiţei se afla în divorţ cu fostul soţ, la naştere copilul fiind recunoscut şi înscris în registrele din Spania de tatăl biologic, a generat familiei numai greutăţi.

”Am născut fetița în perioada în care eram căsătorită legitim cu fostul bărbat, cu care eram în curs de divorț. Tatăl fetiței este cel cu care sunt acum. Am ales să pun pe certificatul de naștere spaniol două nume de familie, numele tatălui natural, Sibu, și nu pe cel al fostului de care nu eram despărțită legal, și numele meu de domnișoară, Manolache. Între timp am divorțat de fostul soț. Am venit cu copilul în țară să îi fac certificat dar mi-au zis că nu se poate pentru că am pus pe certificatul spaniol alt nume decât cel al soțului legitim de atunci. Eu nu aveam cum să spun că tatăl era fostul soț, când nu era așa. În Spania am dat declarații pe proprie răspundere și eu și fostul soț că acest copil este al numitului Sibu Marian dar văd că aici nu sunt valabile”, spune Iuliana Sibu.

cert calatorie

Familia greu încercată de impasul legislativ a fost sfătuită inițial de şefii de la Direcţia judeţeană pentru Evidenţa Populatiei să ia calea instanţelor de judecată dar acţiunile n-au avut niciun rezultat. Pentru că ştiu că de vină este legea strâmbă, autorităţile ridică acum din umeri. ”Deocamdată nu există niciun fel de soluție pentru că trebuie respectată legislația română care este deficitară, zic eu. Noi am venit permanent cu fel de fel de propuneri argumentate ca cei care sunt îndrituiți să amendeze legislația, să ia act de astfel de situații. Din punctul nostru de vedere am făcut și vom face dar totul pe baza actelor normative care sunt în vigoare”, spune George Ardeleau, șef serviciu Evidența Județeană a Persoanelor Buzău.

În tot acest timp, copilul născut în Spania nu poate beneficia de asistenţă medicală specializată în România, iar în Spania nu poate pleca. Mai grav este că micuţa s-a născut cu o boală de inimă şi ar fi trebuit să revină la un control în Spania în urmă cu șase luni. ”La Ambasada României ni s-a spus să venim la Buzău ca să ne dea certificatul. De atunci suntem plimbați de colo-colo, fără niciun rezultat. Ni s-a spus să facem test ADN de paternitate, însă nu avem bani și nici siguranța că asta ne va rezolva problema. Suntem blocați de opt luni în țară, cu fetița care nu are niciun drept. Ea nu corespunde niciunui medic, pentru că nu există pentru autoritățile române”, declară Marian Sibu, tatăl Dariei.

Specialiştii în drept civil spun că legislaţia trebuie rapid armonizată. ”Impedimentul juridic îi pune într-o postură foarte complicată, foarte delicată, și această postură evident că se opune interesului copilului de a avea o identitate și de a li se respecta toate drepturile conferite de constituție și de legile țării. În lipsa unui certificat de naștere, a atribuirii unui cod numeric personal, evident că sunt persoane cu identitate necunoscută și atunci au niște drepturi, cum spune Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, teoretice și iluzorii, nu efective și concrete. La acest moment există un punct de vedere oficial al Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de date București potrivit căruia în ipoteza în care a fost transcris actul în care la rubrica tatăl copilului era scris pretinsul tată biologic înainte de tăgăduirea paternității să se anuleze toate acele acte la nivel național. Este vorba de cel puțin câteva sute de astfel de acte”, declară Adrian Tănase, doctor în Drept.

Adrian Tănase spune că la nivelul Ministerului de Interne este constituită o comisie interministerială pentru a se face și propuneri de modificare a Codului Civil în vederea soluționării acestui gen de probleme.

Deocamdată, singura soluţie care teoretic ar putea să aducă linişte în familia Sibu ar fi ca foştii soţi divorţaţi să se deplaseze în Spania şi să ceară autorităţilor iberice să modifice în actele civile numele tatălui biologic, deşi acest lucru ar însemna să dea declaraţii mincinoase.

Fii Reporter
DISTRIBUIȚI