vineri, 23 februarie, 2024

VIDEO Explozie controlată pe DN 10, care leagă Buzăul de Brașov. Traficul rămâne blocat

VIDEO Explozie controlată pe DN 10, care leagă Buzăul de Brașov. Traficul rămâne blocat

Facebook
Twitter
Email

Cel mai circulat drum care face legătura între Buzău și Brașov rămâne închis, în zona lacului de acumulare Siriu, și ar putea rămâne așa tot weekend-ul. Pirotehniștii au detonat o stâncă din masivul care mărginește drumul însă șoseaua este încă acoperită de blocul de peste 300 de tone prăbușit în noaptea de miercuri spre joi.

Pirotehniștii de la unitatea specială a IGSU de la Ciolpani au decis detonarea unui bloc masiv aflat într-un echilibru instabil, după ce au constatat că masivul din care s-a surpat stânca nu prezintă stabilitate.

Explozibilul a fost montat în două puncte pe suprafața acestuia, la o înălțime de 30 de metri deasupra solului.

Operațiunea dificilă și plină de risc s-a derulat timp de aproape patru ore. Detonarea s-a făcut cu 40 de kilograme de trotil.

Blocul de piatră care amenința să se prăbușească în orice moment pe șosea s-a sfărâmat în bucăți de zeci de kilograme. Drumarii au încărcat bucățile de gresie în camioane și au pregătit pentru următoarea operațiune.

Specialiștii intervin și sâmbătă, când trebuie dinamitat bolovanul căzut în noaptea de miercuri spre joi, astfel încât să poată fi reluată circulația.

Problemele de la Siriu, județul Buzău, au apărut zilele acestea pe fondul precipitațiilor însemnate cantitativ.

Ploile și ninsorile care au căzut la Siriu au destabilizat terenul și au dus la ruperea unei bucăți din stânca de pe marginea drumului.

Drumul Naţional 10 este considerat un drum strategic, fiind cea mai scurtă cale rutieră între Ardeal şi Muntenia. Zilnic, pe aici circulă între 8.000 şi 10.000 de maşini.

Versantul care mărgineşte sensul de mers Buzău-Braşov este un adevărat pericol pentru participanţii la trafic, mai ales primăvara, când fenomenul de îngheţ-dezgheţ favorizează desprinderea pietrelor.

Sunt montate plase de siguranţă, însă nu suficiente cât să stopeze căderea pietrelor de mari dimensiuni.

 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.