joi, 18 aprilie, 2024

VIDEO Explozia de la Mihăilești, rană încă deschisă în sufletele pompierilor și ale rudelor celor decedați

VIDEO Explozia de la Mihăilești, rană încă deschisă în sufletele pompierilor și ale rudelor celor decedați

Facebook
Twitter
Email

Au trecut 18 ani de la unul dintre cele mai grave accidente rutiere produse în ultima jumătate de secol în Romania. Au murit atunci 18 oameni și alti 13 au fost răniți după ce un camion încărcat cu azotat de amoniu a luat foc și a explodat.

Marți, supravieţuitorii tragediei şi o parte dintre rudele sau prietenii celor care au murit atunci şi-au comemorat morţii: cei șapte pompieri, doi jurnalişti şi nouă săteni sau simpli trecători la momentul producerii exploziei.

Pe 24 mai 2004, într-o dimineaţă ploioasă de luni, la ISU Buzău a sunat alarma în jurul orei 5. Era anunţat incendiul unui tir încărcat cu îngrăşăminte pe drumul European E85 la intrare în localitatea Mihăileşti.

Două autospeciale au plecat în misiune. La scurt timp după ce au ajuns a urmat explozia. La 18 ani distanță, printre cei veniți la locul tragediei a fost și Sorin Teșcan, unul dintre supraviețuitori.

Îm memoria celor decedați a fost organizat un ceremonial religios și depuneri de coroane. Rudele pompierilor decedați nu si-au gasit nici până astăzi linistea.

Sacrificiul celor șapte pompieri care au murit este un motiv de reflecție pentru militarii de acum.

Un pluton al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Buzău a dus la Mihăilești, pentru prima dată, drapelul de luptă al unității. După ceremonial, coroane de flori în memoria victimelor cumplitului accident au fost depuse și la Cimitirul Eroilor din Buzău.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.