joi, 28 martie, 2024

VIDEO Elvețiancă stabilită în România, voluntar la marcarea unei așezări dacice din culmea unui deal

VIDEO Elvețiancă stabilită în România, voluntar la marcarea unei așezări dacice din culmea unui deal

Facebook
Twitter
Email

Misiunea unor voluntari de pe Valea Buzăului de a marca traseul până pe Culmea Chichilău, din Pătârlagele, unde sunt urmele unor vechi așezări umane, s-a bucurat de participarea unei elvețience care s-a îndrăgostit de țara noastră. Cornelia Fischer a urcat colina, umăr la umăr cu ceilalți temerari, pentru a căra materialele necesare înălțării unui catarg de șase metri, cu steagul României în vârf.

Zece persoane, între care și câțiva copii, au participat sâmbătă la marcarea cu steagul tricolor a vârfului Chichilău, care a devenit acum vizibil de la mare distanță. Voluntarii au urcat dealul din Pătârlagele pentru a căra materialele necesare fixării stâlpului cu steagul României în vârf.

”Traseul spre vârful Chichilău pornește din localitatea Valea Lupului. Ne-am adunat câțiva voluntari, împreună cu cei de la Societatea Exploratorilor, doamna Fischer și localnici, pentru a marca drumul spre culmea care îți oferă o panoramă spectaculoasă asupra întregii văi. A meritat eforul chiar dacă am urcat cu materialele în mână, cu pungi de ciment, bidoane cu apă, cu stâlpul metalic în brațe”, spune Teodor Cârdei, inițiatorul acțiunii.

La nobila misiune a participat și Cornelia Fischer, elvețianca ce administrează o pensiune din satul Valea Lupului, local care este amplasat chiar la poalele dealului Chichilău. ”Pentru turiștii care vin în zonă, acest traseu către platoul din vârf, ce poate fi străbătut în 30, maxim 40 de minute, este un motiv nou de a face mișcare, de a ieși în natură și pentru a admira o zonă superbă”, spune Cornelia Fischer.

Pasionată de istoria locului în care viețuiește de trei decenii, elvețianca afirmă cu mândrie că, de acum înainte, tricolorul de pe Chichilău amintește trecătorului că acolo, sus, au trăit strămoșii noștri, în urmă cu sute, chiar mii de ani. ”Arheologii au săpat multe situri pe acest deal și am devenit curioasă. M-am documentat și am aflat că sus au trăit pe vremuri daci. Au fost probabil și soldați care locuiau acolo pentru că puteau observa toată valea”, spune elvețianca.

Datele arheologilor buzoieni confirmă informațiile împărtășite de elvețianca stabilită în Pătârlagele. La Valea Lupului, pe Culmea Chichilău, au fost descoperite urme de locuire din epoca neolitică, epoca bronzului, diverse etape ale epocii fierului, Hallstatt, Latene, precum și din perioada migrațiilor.

Cornelia Katalina Fischer este fondatoarea și proprietara pensiunii Valea Lupului. Elvețianca a venit în România în anul 1991 când, împreuna cu Asociația de Ajutor Amurtel România, a construit la Pănătău casa de copii „Familia Amurtel”, pentru copii abandonați.

Casa a fost coordonată timp de douăzeci de ani de Cornelia Fischer. După ce copiii din prima generație au devenit majori, Cornelia Fischer a căutat o posibilitate de a integra acești tineri in viața socială și profesională și a hotărât să ridice o pensiune în Valea Lupului, la o distanță de șapte kilometri de casa de copii.

În vara anului 2013, pensiunea și-a deschis porțile. Scopul înființării localului nu fost doar unul turistic, ci și acela de a sprijini tineri defavorizați în a face primii pași în viața profesională.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.