miercuri, 22 mai, 2024

VIDEO Echipamente high-tech, trimise pe câmp să salveze agricultura. Cât de eficiente sunt dronele

VIDEO Echipamente high-tech, trimise pe câmp să salveze agricultura. Cât de eficiente sunt dronele

Facebook
Twitter
Email

Agricultura evoluează rapid iar utilajele ghidate prin satelit sau dronele tehnologice sunt din ce în ce mai prezente pe câmpurile din țara noastră. Învățământul agricol ține și el pasul și pregătește deja viitoarele generații de specialiști în operarea dispozitivelor high-tech, în special a dronelor.

„Autonomia unei baterii în momentul în care decolează este în jur de 12 – 15 minute, în funcție și de cantitatea de soluție care e rămasă în tancul dronei”, ne explică Marian Pascu, operator de dronă agricolă, din comuna Padina, județul Buzău.

Drona pe care ne-o prezintă Marian împrăștie fungicid și insecticid pe un lot de rapiță din comuna buzoiană Padina. Operatorul ei știe la ce înălțime să o ridice și cu ce viteză trebuie să survoleze plantația, astfel încât tratamentul să fie administrat corect.

„Poate fi folosită inclusiv pentru semănat covoare vegetale. Este un bazin special care distribuie materiale solide. Se pot face și fertilizări”, spune Dan Burnel, fermier din Padina.

După ce s-a convins cât de utilă poate fi o dronă în agricultură, fermierul din Padina și-a mai cumpărat una. A investit circa 35.000 de euro pe amândouă. Față de un utilaj clasic, cu roți, spune Dan Burnel, aparatul de zbor în primul rând nu strică lanurile. Apoi, o dronă costă mult mai puțin. Spune Burnel.

„O mașină autopropulsată este în jur de 400.000 de euro, în schimb, o dronă, o poți achiziționa cu circa 17.000 de euro. O flotă de cinci, șase drone, eu cred că ar putea înlocui o autopropulsată”, declară Dan Burnel.

Din ce în ce mai mulți fermieri din România folosesc drone tehnologice pentru aplicarea pesticidelor sau a altor tratamente. Aceștia mărturisesc că se bucură de eficiență, precizie, dar și de economie la buget. Asta, dacă știu să le utilizeze corect.

„Totul ține un pic de câteva abilități tehnice, în primul rând, dar și de câteva cunoștințe de agronomie, de felul cum se prepară substanțele, cantitățile care trebuie respectate, pentru ca tratamentul să nu dăuneze”, spune Marian Pascu, operator dronă.

Utilizarea dronei în agricultură se învață, mai nou, la facultate, în Iași.„Agricultură de precizie” este numele disciplinei care atrage un număr mare de studenți.

De la simpla monitorizare a culturilor, până la identificarea dăunătorilor sau aplicarea tratamentelor, toate pot fi realizate cu dronele. De asemenea, studenții învață să monitorizeze culturile de la distanță, cu ajutorul imaginilor din satelit.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.