VIDEO După suspendarea restricțiilor de circulație, centrul Buzăului arată ca înainte de pandemie

Zonele comerciale din Buzău au devenit din nou furnicar de oameni ieșiți la cumpărături. Încă de la primele ore ale dimineții, a fost aglomerație în Piața centrală, iar platoul Dacia și strada Cuza Vodă arătau vineri ca înainte de pandemie.

Începând cu data de 15 mai 2020, ora 00.00, prin Hotărârea nr. 24/ 14.05.2020 a fost instituită, pe teritoriul României, Starea de Alertă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Prin actul normativ se instituie obligativitatea purtării măștii, în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise, astfel încât nasul și gura să fie acoperite.

Este permisă, printre altele, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în interiorul localităților, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției și evitarea formării grupurilor pietonale mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii.

De asemenea, legea prevede că pot fi deschise mall-urile mici iar în cazul centrelor comerciale se vor lua măsuri diferite.

Astfel, un mall care are suprafața mai mică de 15.000 de metri pătrați va putea funcționa după ridicarea stării de urgență, în această categorie încadrându-se centrul comercial Winmarkt din centrul orașului.

În ceea ce privește mall-urile de la ieșirea din municipiu spre Focșani, Galleria și Buzău Shopping City, acestea vor funcționa în aceleași condiții ca și până acum, dat fiind că suprafețele acestora depășesc cu mult limita impusă.

Astfel, Galleria Mall are 34.000 de metri pătrați suprafață construită, din care 17.200 metri pătrați suprafață închiriabilă, în timp ce Buzău Shopping City dispune de o suprafață totală de peste 50.000 de metri pătrați, din care 23.000 de metri pătrați închiriabili.

Astfel, cele două mall-uri vor funcționa cu Carrefour și Altex (în cazul Buzău Shopping City), precum și Mega Image și Flanco (la Galleria Mall). De asemenea, la Galleria funcționează în continuare Serviciul de Evidență a Populației și Biblioteca Județeană.

Persoanele care nu respectă măsurile de carantină/izolare la domiciliu vor fi introduse în carantină instituționalizată pentru o perioadă de 14 zile și obligate să suporte contravaloarea cazării și hranei pe perioada carantinei instituționalizate.

Parcurile pentru public se redeschid, cu excepția locurilor de joacă pentru copii și cu respectarea măsurilor generale de prevenire și protecție.

Nu mai este necesară completarea declarației pentru deplasări în interiorul localității, dar se menține această obligativitate pentru ieșiri în alte localități.

Se reiau activitățile organizate de slujitorii cultelor religioase cu participarea publicului, care se desfășoară doar în exteriorul lăcașurilor de cult, precum și practicile și ritualurile cu caracter privat în interiorul lăcașurilor de cult cu participarea a maxim 16 persoane și respectarea măsurilor de prevenire și protecție stabilite.

De asemenea se reiau activitățile de îngrijire personală care se desfășoară în spațiile special destinate, de pregătire a sportivilor de performanță în cantonamente, culturale desfășurate în spațiile special destinate, respectiv la nivelul muzeelor, bibliotecilor și a sălilor de expoziții, activitățile recreativ-sportive în aer liber, precum ciclismul, drumețiile, alergarea, canotajul, alpinismul, vânătoarea, pescuitul și altele asemenea (care se desfășoară cu participarea a cel mult 3 persoane care nu locuiesc împreună). Reluarea activităților se realizează cu respectarea măsurilor de prevenire și protecție stabilite.

Se menține măsura suspendării curselor aeriene și transportului rutier de persoane dinspre țările din zona “roșie” și “galbenă”.

Fii Reporter