VIDEO Drama elevului Cătălin Cojocaru: tinereţe aruncată în mormânt de indiferenţa autorităţilor!

O știre de senzație a înroșit luni burtiere televiziunilor de știri: un elev din Buzău a fost răpus de etnobotanice! Întărâtați de traficul nebun aflat la un clic distanță, “informatorii” zonali s-au luptat feroce să anunțe în fel și chip decesul tânărului de la Liceul Economic, care a avut proasta inspirație să tragă cu sete dintr-o țigară amestecată cu etnobotanice.

Nu era nimic nou sub soare ar spune unii, nu e nici primul nici ultimul care și-a dat duhul, de la țigările îmbibate cu „praful îngerilor”.

Numai că filmul dramatic sau mai bine spus destinul tragic al acestui copil s-a derulat timp de patru ani sub privirile îngăduitoare și indiferente ale autorităților. De tot felul… De la Centrul Antidrog, organismul cu nume pompos care se hrănește de zor cu bani publici și până la angajații de tot soiul din liceul cu pricina care ar fi trebuit să anuțe poliția cum că la dânșii în școală se consumă frecvent substanțe interzise. Dar n-a fost să fie aşa… a avut doar ghnion săracul!

Viața lui Cătălin Cojocaru s-a derulat după un șablon atent creionat de oamenii în care tinerii ar trebui ca teoretic să-și pună toate speranțele, până când elevul din Economic și-a dat obștescul sfârșit, epuizat de trauma unei societăți cinice, indiferente.

La școala din Buzău, cu profil economic, totul era minunat. Zi de zi și an după an. În timp ce diriginta își ținea ora de istorie Cătălin se gândea de zor la prima pauză, la momentul extatic în care putea evada din organigrama școlară grație unui vid legislativ dar și a indiferenței cu care cei mari îl tratau. Suportul artificial, etnobotanic pe alocuri, comandat de pe net, îi făcea viața mai ușoară. O știau și colegii , o știa toată lumea, o ştiau şi autorităţile.

În timp ce tânărul trăgea cu sete din țigara care l-a băgat în mormânt cei de la Antidrog erau ocupați cu cele lumești, se gândeau la primele de sărbători la tot felul de stimulente de natură financiară firește. Auziseră dânșii că e unul din Economic care e dependent, dar familia era informată și de-aici încolo era treaba lor. Ce mai… își făcuseră deja datoria morală dar și legală de informare asupra riscului de consum. Adică dacă fumezi, ai toate șansele să crăpi! Erau legal acoperiți ca toți ceilalți de altfel, după cum vom vedea în cele ce urmează.

Soarta lui Cătălin Cojocaru s-a tranșat duminică după un scenariu pregătit atent după cum spuneam timp de patru ani. Regia a fost ca la carte iar circul garantat. Fără țapi ispășitori. Ăia vinovații, care urmează a fi identificați sunt dintr-o altă eră, departe de noi. Copilul a murit la spital la doar 18 ani. Doctorii n-au mai putut face nimic. Îl salvaseră déjà de două ori. Era terminat, era distrus. De indiferență și de grija atentă a celor din sistem. Care se hrăneau din bani publici. Consumau de zor. N-aveau rezultate deocamdată decât pe hârtie dar important era fluxul financiar. Care n-avea cum să se oprească. Legea e lege doar. Își luau salariile, asta conta cel mai mult. Aveau perspective pentru pensie doar se uitau toată ziua la televizor. Dacă nu ies ei vinovați și le vor încasa în continuare și vor ieși cu drag la pensie. Într-o lună sau două vor uita de Cătălin. Mai sunt și alții, din alte licee, care așteaptă la rând pe lista morții dar nu mai contează, nu e treaba lor! Ei sunt plătiți strict să-și facă treaba și cine poate spune că nu fac doar bine ? Sunt lăudați, au performanțe dar asta-i viața,  mai moare câte unul. Mai trăiește și presa din drama altora. Bine că nu sunt din familia lor. Treaba merge strună ca întodeauna. Mortu-i de vină!

Și doamna psiholog era luni împăcată cu ideea că și-a făcut din plin datoria. Îi părea rău că a murit așa de tânăr. Când i-au luat interviu îi șiroia o lacrimă pe obrazul delicat, pudrat cu grijă dis de dimineață. Avusese o discuție cu elevul care se afla în prag de border-line dar oricum cazul era clasat din start pentru că tânărul o apucase pe un drum fără întoarcere. O știa toată lumea. Era condamnat și nu mai putea fi salvat ! Ce putea face ea?

Situația o depășea iar elevul avea nevoie de un altfel de ajutor, mai specializat decât cel de la școală. Ce puteau face dânșii că aveau doar două mâini și nici salariile nu s-au mărit consistent ? Ei au crezut-o! Așa că  își va face treaba în continuare. Va consilia generații și generații de dependenți ! Că mor, că trăiesc nu e treaba dânsei…Le va spune povești cu elevi care mor de tineri în ograda lor. La fel ca ăia de la Antidorg. E clar, e vina părinților care nu l-au ținut în frâu!

Doamna directoare auzise și ea de la doamna dirigintă mai demult de când fusese internat prima dată. A răsuflat ușurată că nu s-a întâmplat la școală, ca să înceapă ăștia vreo anchetă. A venit presa pe capul dânsei da nu erau ei de vină.

Timp de patru ani nu anunțase poliția pentru că nu era treaba dânsei despre ce face un elev în timpul liber. Oricum știau și ăia de la Antidrog din câte a aflat așa că… Doamne ferește!

Tirada informațională a fost completată cu părerile de rău exprimate pe rând după cum spuneam de către dirigintă, psiholog și de colegi care erau îngroziți de indiferența celor mari. Şi de cea a autorităţilor care nu ridică un deget pentru ei. Dar asta-i viaţa, cei de la Antidrog ne păzesc de rele. Cu degetul ridicat ne-au averitzat: nu faceți ca el că uite ce se-ntâmplă!!!

Luni a aflat și poliția despre cumplita tragedie. Am fost informați ca la carte, în timp util, că urmează a stabili în primul rând de unde procura tânărul astfel de substanțe nocive, dar și alte aspecte foarte importante. Care sincer chiar nu mai contează pentru cel mort…. E clar că totul merge strună şi va rămâne la fel, fără schimbare. Vor exista mereu victime colaterale sau ghinionişti ai sistemului indiferent. Să-ți faci datoria de contribuabil, atât contează, viața ta și a plozilor pe care-i crești ne este sincer indiferentă!

Marți ne-am sesizat și noi pentru că luni n-am vrut să deschidem săptămâna cu o cronică așa de morbidă. A unei societăți bolnave. A unor oameni plătiți să ne păzească copiii de rele. A unor instituții ghiftuite din banii publici. A unor oameni indiferenți cu viața dar obișnuiți să tolereze moartea. A unor oameni care nu dau doi bani pe viețile copiilor noștri! Aceasta este cronica unei morți anunțate de la Liceul Economic din Buzău.

Florin Mitu

Fii Reporter