duminică, 19 mai, 2024

VIDEO Donatorii de sânge, premiați de Consiliul Județean și DSP. Traian Decebal este în evidențele Centrului de Transfuzii din 1983

VIDEO Donatorii de sânge, premiați de Consiliul Județean și DSP. Traian Decebal este în evidențele Centrului de Transfuzii din 1983

Facebook
Twitter
Email

Traian Decebal Laurențiu este veteranul colaboratorilor fideli ai Centrului de Transfuzie Sanguină Buzău. În vârstă de 58 de ani, acesta donează sânge de la vârsta de 20 de ani, iar de atunci a continuat să facă acest gest până astăzi. La fel ca Traian sunt și alți 22 de buzoieni.

Traian Decebal Laurențiu a ajutat aproape 600 de persoane aflate în suferință. „Donez sânge din 1983. Nu mai țin minte numărul de donări. Prima dată am donat în Armată. Aveam 20 de ani, acum am 58 de ani. 38 de ani de donat sânge, de câte 5 ori pe an”, a declarat Traian Decebal Laurențiu.

Bărbatul are o grupă rară de sânge, respectiv A2 negativ, astfel că gestul lui este cu atât mai mult așteptat de cei aflați în suferință și pentru care o transfuzie înseamnă speranța de a trăi. Aceasta este și motivația pe care o are și donatorul de fiecare dată când ajunge Centrul de Transfuzie.

Cel mai mult însă l-a impresionat când a fost sunat de directorul Centrului de Transfuzie Buzău și l-a anunțat că este nevoie urgentă de sânge pentru a salva un nou născut. Nici atunci nu a stat pe gânduri.

La fel ca Traian sunt și alți 22 de buzoieni care, din 2018, merg de câte cinci ori pe an să doneze sânge. Cu sângele celor 23 de donatori fideli, Centrul de Transfuzie reușește să asigure necesarul pentru mulți pacienți care au nevoie de ajutorul lor, iar printre cei aflați în suferință sunt și patru copii care suferă de boli rare și pentru care o transfuzie înseamnă o zi în plus.

”Am avut și avem în continuare în atenția noastră patru copii care suferă de talasemie majoră și care au nevoie de transfuzii lunare la spitalele din București. Au nevoie de sânge în fiecare lună, de sânge care să fie perfect compatibil, și atunci trebuie să fim foarte atenți în alegerea donatorului, pentru a îndeplini toate condițiile de contabilitate. Copiii au între 7 și 20 de ani. Părinții mă sună cu o săptămână sau două înainte de a ajunge la spitalul din București, unde are loc transfuzia, iar noi îi sunăm pe acești donatori și îi rugăm să vină să doneze. Au nevoie și de grupa AB4, care este greu de găsit pentru un copilaș de 7 ani, au nevoie și de A2 pozitiv, O1 pozitiv, dar, indiferent cum ar fi, acești oameni vin și, prin intermediul lor, reușim să le asigurăm acestor copii transfuzia lunară necesară. Ei s-au născut cu această boală, iar fără această transfuzie nu pot supraviețui și îi avem în atenția noastră în fiecare lună”, a spus Adriana Crăciun.

Grupul donatorilor fideli a fost primit la Consiliul Județean unde, rând pe rând, fiecare dintre ”eroii necunoscuți”, cum i-a numit directorul Centrului, a primit o ”diplomă de recunoștință pentru contribuția nemijlocită adusă la salvarea de vieții semenilor” dar și un mic dar.

 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.