VIDEO Doliu, la Liceul Moisil, unde a murit profesorul de electronică. Soarta l-a împins să facă experimentul mai devreme decât îl programase

Este doliu în Liceul Grigore C. Moisil, în care profesorul Ion Constantin a murit în timp ce le arăta elevilor un experiment. Toți sunt în stare de șoc, iar elevii în fața cărora s-a produs tragedia au nevoie de consiliere psihologică. Inspectoratul Școlar, Inspectoratul Teritorial de Muncă și Parchetul au început o anchetă. Un profesor ne-a explicat cât de periculos este un asemenea experiment făcut cu instalații improvizate, așa cum s-a întâmplat ieri în liceul buzoian.

Pe internet se găsesc multe clipuri în care se experimentează cu diverse dispozitive producerea unui arc electric. Un profesor de specialitate ne-a explicat cât de periculos este un asemenea experiment. De regulă fiecare profesor de specialitate își realizează singur aparatele sau dispozitivele necesare experimentelor școlare, asta și din lipsa fondurilor alocate pentru activitățile școlare. ”Dacă se fac cu aparate improvizate, e periculos. Din păcate profesorii folosesc lucuri improvizate din cauza lipsei banilor”, spune Gabriel Barbu, profesor de electrotehnică Colegiul Tehnic Buzău.

Din păcate, un asemenea aparat improvizat l-a costat viața pe Ion Constantin. Deși tema arcul electric era programată pentru vineri, elevii curioși au insistat ca profesorul să le facă experimentul cu două zile mai devreme, la finalul orei de electronică.

profesor

Ion Constantin preda de peste două decenii electronica la Liceul Grigore C. Moisil. Miercuri după-amiază el le preda elevilor de clasa a noua despre arcul electric, prilej cu care efectua un experiment pe această temă. Brusc, profesorul de electrotehnică a atins cu mâna bornele aparatului, moment în care s-a produs un arc electric. Supratensiunea l-a azvârlit pe dascăl care în cădere s-a izbit puternic cu capul de tablă.

Copiii au anunţat imediat conducerea liceului şi ambulanţa. Medicii au încercat zeci de minute să-l resusciteze dar nu au mai reuşit să-l readucă la viaţă. „La ora 14.30, doamna director m-a anunţat telefonic că în timpul unei ore desfăşurate de domnul profesor inginer electronist Constantin s-a produs o electrocutare. A fost izbit cu capul de tablă şi înţeleg că de aici a survenit decesul. A fost resuscitat 45 de minute şi, în final, s-a declarat decesul”, a declarat Nela Wamsiedel, inspector general şcolar.

Elevii s-au speriat foarte tare când au văzut scena iar unul dintre copii a avut nevoie de îngrijiri medicale de la ambulanţieri. Ei vor fi consiliaţi psihologic. Cazul este anchetat de Poliţie şi Parchet, dar şi de Inspectoratul Teritorial de Muncă, tragedia fiind încadrată ca accident de muncă.

Fii Reporter