În cimitirele din Buzău au sfârâit grătarele mai ceva ca în ziua de Paști.Romii din Buzău au petrecut Paștele Blajinilor printre cruci și morminte, unde au întins mese, au ciocnit ouă roșii și i-au pomenit pe cei trecuți dincolo. Țiganii sunt convinși că morții lor se bucură dacă ospețele dintre cruci ies așa cum trebuie.
Încă de dimineață, aerul din jurul cimitirului Sf. Gheorghe din Buzău a fost îmbibat de mirosul cărbunilor încinși și al cărnii puse pe grătar. Sute de persoane au venit la mormintele rudelor trecute în neființă ca să dea de pomană. Iar dacă unii au ajuns în cimitir doar pentru a împărți pachete, alții au întins mese pline cu bunătați.
În această zi, în fiecare an, cimitirul de la marginea Buzăului devine mai animat și mai colorat ca oricând. Familii înstărite de țigani întind mese bogate lângă mormintele celor pe care i-au pierdut, convingerea lor fiind aceea că îl bucură pe ”adormit” cu mirosul bucatelor și veselia celor vii. Romii au cumpărat de toate și nu s-au uitat deloc la bani.
Familia Măcelaru deține cavouri chiar la intrarea în cimitir, lângă aleea principală. La crucile lui Leonte și Kenedi, foști membri importanți ai clanului condus acum de Vanghele, s-au strâns zeci de persoane. În timp ce bărbații au aprins grătarele pe care au pus la fript carne de miel, porc și pui, femeile s-au ocupat de aranjatul meselor.
Nimeni nu s-a atins de bucate, până să fie sfințite de preot. ”Avem sarmale și fripturi de tot felul, făcute la grătar, pentru ca fumul și mirosurile să ajungă la morții aceștia care ne-au fost frați și părinți și care când trăiau au petrecut și ei ca noi, acum”, spune Liviu Andronache, zis Vanghele, lider al romilor.
Îmbrăcați cu hainele bune, unele mai colorate decât altele, romii și-au adus de acasă mese, scaune, pregătiți să petreacă multe ore printre morminte. Ici-colo, bătrâni în doliu, care aprind lumânări și pun flori la morminte, în liniște. Ospățul romilor printre morminte s-a încheiat spre orele amiezii, când au plecat pe rând unii în mașini scumpe, alții, cu căruța trasă de cai. Mesele le-au fost curățate rapid de sărmanii care s-au îmbulzit să apuce din resturile lăsate de țiganii avuți.
Paștele Blajinilor sau Paștele Mic ori Paștele Morților, cum se mai spune în unele zone ale ţării, se sărbătorește la o săptămână după Sfintele Paști. În tradiția populară se spune că de Paștele Blajinilor sufletele morţilor sunt libere și pot gusta din mâncărurile pregătite special pentru ei și date de pomană. „Blajinii” sunt cei trecuţi în lumea celor drepţi. Denumirea provine dintr-un termen slav.