vineri, 12 iulie, 2024

VIDEO Colindătorii au ieşit cu pluguşorul pe uliţele din comuna Smeeni

VIDEO Colindătorii au ieşit cu pluguşorul pe uliţele din comuna Smeeni

Facebook
Twitter
Email

Zeci de cete de colindători au ieşit la colindat în Ajunul Anului nou pe uliţele din comuna Smeeni judeţul Buzău. Îmbrăcați în straie populare, colindătorii merg pe la toate gospodăriile din sat pentru a le ura sătenilor recolte bogate și prosperitate în anul care vine. Colindătorii  s-au trezit dis de dimineață pentru a pregăti plugul și caii împodobiţi cu beteală şi canafi, care fie sunt înhămaţi la căruţe, fie sunt călăriţi.
La fiecare sfârșit de an, tinerii folosesc tălăngi, clopote şi biciuri. Se opresc la fiecare casă pentru ca toți sătenii să aibă parte de sănătate și belșug în anul care vine. Uneori mai găsesc şi porţile zăvorite însa nu se lasă dezamăgiţi şi continuă în speranţa că vor avea succes în altă parte.
Se mulţumesc cu ceea ce le dă fiecare gospodar, nuci, mere, covrigi sau colaci. Uneori sunt primţi chiar şi cu masa întinsă, satenii oferindu-le la sfârşitul urării câte un pahar de vin, cozonaci şi nu în ultimul rând bani.
Pe langă Pluguşor prin sate se mai merge şi cu Capra însoţită uneori şi chiar şi de lăutari. Potrivit tradiției, capra și ursul care-i însoțesc pe urători simbolizează moartea anului vechi și nașterea celui nou.
Spre seară, plugarii termină de colindat după care se retrag la câte unul acasă, împart banii strânşi şi se pregătesc de întâmpinarea Anului Nou când vor pleca cu Capra sau Sorcova.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.