joi, 29 februarie, 2024

VIDEO Ciolanul afumat produs în țară, la mare căutare printre românii din străinătate

VIDEO Ciolanul afumat produs în țară, la mare căutare printre românii din străinătate

Facebook
Twitter
Email

De Ziua Națională, gustoasa și deja tradiționala fasole cu ciolan va fi în meniul tuturor românilor. Și cei din străinătate o prepară, iar ca să-i imprime gustul și aromele de acasă mulți aleg să cumpere ciolane afumate de la carmangeriile din țară care au și livrare în străinătate. Afumătorile din Buzău merg non-stop, pentru a face față comenzilor.

Printre clienții magazinului cu bunătăți de pe Valea Buzăului, din Mărăcineni, am întâlnit și o doamnă care cumpărase pentru o prietenă din Grecia peste zece kilograme de afumături. Ciolanul afumat a fost comanda specială care trebuie să ajungă până miercuri la destinație, pentru a se găsi în meniul de Ziua Națională. „Am o prietenă în Grecia căreia îi trimit frecvent produse tradiționale și m-a rugat și acum să-i fac un pachet. A vrut ciolan afumat, acum, de Ziua Națională, pentru că respectă și ei tradițiile, ca noi, dar acolo nu găsește ciolan ca la noi”, spune clienta carmangeriei din Mărăcineni.

La fiecare sfârșit de noiembrie, ciolanul afumat este printre cele mai vândute produse în carmangerii. O fabrică de mezeluri tradiționale din Mărăcineni, județul Buzău, și-a triplat volumul de vânzări în magazinul propriu și prin livrare în străinătate. „Ciolanele noastre sunt 26 de lei, nu sunt tratate, nu sunt injectate. Sunt doar zvântate, ținute la saramură și coapte. Săptămâna trecută, ne-au sunat să le trimitem până marți, cel târziu, ciolane. Mai găsesc și pe acolo ciolane poloneze, dar nu sunt ca ale noastre. Acelea sunt industriale, injectate”, spune Constantin Frusinoiu, producător de mezeluri tradiționale.

Pentru a face față comenzilor care curg de pretutindeni, angajații carmangeriei buzoiene lucrează la foc continuu. Zeci de kilograme de ciolane de porc sunt preparate zilnic. Cu cât bucățile de carne sunt mai uscate și afumate, cu atât au termen mai mare de valabilitate. „Se leagă, după aceea se bagă la saramură, se afumă la dogoare, cam patru ore, după care merg la vânzare. De fapt, vorbim despre o coacere, la flacără de jar, nu doar afumare. Carnea împrumută esența asta de jar, de fag și poate fi mâncată așa sau pusă în fasole”, spune Carmen, angajata carmangeriei din Mărăcineni.

Pe lângă zecile de kilograme de ciolan afumat, carmangeria din Buzău mai livrează în străinătate cârnați de Pleșcoi, babic de Buzău și pastramă de oaie. După jumătatea lunii decembrie, cresc comenzile din străinătate pentru tobă de porc și lebăr, pentru mesele de de Crăciun și Anul Nou.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.