VIDEO Cimitirul Dumbrava, obiectiv păzit permanent de poliția locală, după ce a fost reîntregit monumentul funerar realizat de Brâncuși

Un polițist local va avea post de pază permanent în cimitirul Dumbrava din Buzău, unde a fost reamplasată pe soclu o valoroasă statuie semnată de marele sculptor, Constantin Brâncuși. După ce a fost furată în urmă cu 14 ani și recuperată câțiva ani mai târziu de la hoții de fier vechi, piesa din cadrul monumentului funerar a fost asigurată acum cu senzori și camere de supraveghere.

* Bustul din bronz al avocatului Petre Stănescu, reașezat pe soclu, este o copie autorizată de artist.

La 144 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, bustul din bronz al avocatului Petre Stănescu, lucrare semnată de marele artist, a fost repus pe soclul de unde fusese furat în urmă cu 14 ani.

Această piesă, împreună cu opera „Rugăciune”, alcătuiesc „Monumentul funerar Petre Stănescu”, realizat în anul 1915 de Brâncuși, la comanda văduvei.

Eliza, fiica unui mare moşier, Nicolae Seceleanu, s-a îndrăgostit de un tânăr avocat, Petre Stănescu. După numai cinci luni de la căsătorie, acesta a murit la vârsta de 31 de ani. Pentru a-i cinsti memoria, văduva a plănuit să ridice un monument la mormântul fostului ei soţ.

În 1907, Eliza Stănescu şi Brâncuşi au încheiat un contract, în atelierul sculptorului din Paris, prin care se angaja să finalizeze ansamblul funerar contra sumei de 7.500 de lei, aur.

”Această dragoste pentru soț a fost fermentul care a trimis-o pe Eliza la Paris pentru a-i oferi o sumă foarte mare lui Brâncuși, care a trăit mult timp din banii aceștia”, spune Valeriu Șușnea – profesor istoria artei.

Cele două sculpturi care compun ansamblul funerar au fost înlocuite în anii `50 de statul român cu replici autorizate, care au fost furate însă din Cimitirul Dumbrava. Bustul a fost recuperat și a stat mulți ani într-un depozit al poliției, înainte să ajungă din nou la Buzău.

Întrucât ambele lucrări au fost furate de către hoți de fier vechi, ca să prevină o nouă situație neplăcută, autoritățile locale au anuțat că Cimitirul Dumbrava este, de miercuri, cel mai bine păzit obiectiv din municipiul Buzău.

”Avem de la post de pază al poliției locale, la camere de supraveghere, senzori iar lucrările au fost asigurate pentru o sumă pe care nu avem cum să o precizăm”, declară Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

Cimitirul ”Dumbrava”, unde se află ansamblul funerar realizat de Brâncuși, are aproape 150 de ani vechime şi deţine numeroase lucrări de artă, sculpturi sau monumente funerare cu valoare arhitecturală.

Printre buzoienii prezenți la eveniment s-a aflat și unul dintre urmașii Elizei Seceleanu. Este vorba despre medicul Doina Pavlovschi, de 82 de ani, președintele Societății Române de Homeopatie. Odată cu refacerea ansamblului realizat de Brâncuşi, autorităţile locale încep reamenajarea cimitirului Dumbrava din Buzău, cel mai vechi din municipiu.

Fii Reporter
DISTRIBUIȚI