VIDEO Cercetătorul Costel Vânătoru, despre agresivitatea bolii olandeze a ulmilor: ”Nu poate fi stăvilită pe cale chimică”

Ciuperca agresivă care usucă ulmii din pădurea Crâng nu poate fi combătută decât cu drujba, spun specialiștii. Zece mii de copaci au fost însemnați pentru a fi tăiați până la sfârșitul anului.

Sunetul drujbelor răzbate din toate părțile până pe aleile parcului și le creează oamenilor imaginea unei defișări masive.

- Promo -

Aproape toți ulmii din pădurea Crâng dau semne ale infecției cu ciuperca Ophiostoma Novo Ulmi iar copacii care nu s-au frânt singuri până acum trebuie puși la pământ de pădurari.
Semnele de îmbolnăvire a ulmilor din pădurea Crâng au apărut în urmă cu mai mulți ani.

Din momentul în care copacul este atacat de această ciupercă, apar și dăunătorii de scoarță care simt copacul bolnav.

”Acești dăunători atacă și vedeți cum copacul ajunge decojit. Din păcate, ciuperca nu poate fi stăvilită pe cale chimică iar singura soluție este extragerea acestor exemplare atacate, ca să se stopeze dezvoltarea ciupercii și sigur regenerarea naturală”, spune cercetătorul Costel Vânătoru, directorul Băncii de Gene Buzău.

Cunoscută și ca boala olandeză a ulmilor, infecția s-a răspândit extrem de rapid și afectează arbori de pe aproape 200 de hectare de pădure. Specialiștii nu au decât soluția de a tăia toți ulmii uscați.

”Tăierile, care nu sunt uniform distribuite, așa cum nici specia nu este uniform răspândită în pădure, ci în anumite pâlcuri, au fost decise pentru a se evita atât răspândirea bolii cât și pentru a nu reprezenta un pericol pentru populația care se plimbă atât în zonă cât și în interiorul pădurii”, spune Constantin Moiseanu, director Direcția Silvică.

Extragerea ulmilor bolnavi se va realiza până la data de 31 decembrie 2021, fiind marcați pentru tăiere un număr de zece mii de copaci.

Specialiștii Direcției Silvice Buzău cer prudență din partea persoanelor care ies în această perioadă la promenadă și avertizează că, până vor elimina toți ulmii bolnavi, există riscul ca aceștia să se rupă și să provoace accidente.

Fii Reporter