joi, 18 aprilie, 2024

VIDEO Cât au ajuns să coste banalii coceni după ce au fost tratați chimic și ambalați

VIDEO Cât au ajuns să coste banalii coceni după ce au fost tratați chimic și ambalați

Facebook
Twitter
Email

Un deșeu agricol pe care românii îl folosesc de când se știu ca să aprindă focul este marfă premium în vestul Europei. Este vorba despre banalii coceni care rămân după curățarea boabelor de pe știuleții de porumb.

Zece euro costă un pachet cu acest combustibil natural în Germania, recomandat pentru aprinderea grătarelor.

O româncă dezvăluie pe o rețea de socializare cât costă în străinătate cocenii pentru aprins focul. „Iac-așa, 15 șucălăi, opt euro în Germania”, spune femeia în timp ce filmează produsul găsit în raftul unui magazin din Germania.

De fapt, un pachet de coceni pentru aprins focul costă, în mod normal, zece euro. La momentul înregistrării, însă, magazinul aplica o reducere de doi euro. Chiar și așa, românca a fost uimită de prețul uriaș. „Abia acum îmi dau seama câte milioane am băgat eu pe foc”, spune femeia.

Cocenii din filmarea româncei sunt combustibil solid, impregnat cu rășină, utilizat în aprinderea grătarelor și a altor aparate de gătit în aer liber. Potrivit specificațiilor de pe etichetă, sunt uscați și apoi tratați pentru a produce căldură și flacără pentru gătit.

La noi, ciocălăii, sau cocenii scurți, cum le mai spun oamenii de la țară, sunt combustibilul săracului. Toamna, tinerii din familii sărmane, dar și bătrâni mai în putere, merg pe câmp să adune resturile rămase după treierat, pentru a le băga iarna pe foc.

Cocenii strânși de pe câmp îi ajută pe mulți să mai economiseasca puținele lemne pe care le-au cumpărat. „Sunt buni ciocălăii, doar îi bagi pe foc. Adunăm vreo zece târne într-o zi și îmi ajung toată iarna, că doar aprind focul, apoi pun lemne”, spune Nicu Vlad, localnic din comuna buzoiană Țintești.

Cocenii, din ce în ce mai greu de găsit

Deșeul agricol considerat combustibilul săracului este din ce în ce mai greu de găsit. În zona de câmpie a Buzăului, mulți oamenii obișnuiau să meargă în spatele utilajelor agricole care treierau porumbul ca să adune cocenii. Anul acesta, din cauza secetei, s-a recoltat porumb de pe suprafețe foarte mici, de pe terenurile irigate.

„Porumbul nu s-a făcut nici anul trecut, nici anul ăsta. Nu a mai ajuns să facă știuleți. Acolo unde s-a mai făcut, proprietarii terenurilor nu ne-au mai lăsat să-i luăm de pe teren. Îi îngroapă la arat pentru că e bun pentru sol”, ne-a declarat un loclnic din Gherăseni, județul Buzău.

Cocenii impregnați cu rășină se găsesc și la noi, la 25 de lei punga de jumătate de kilogram. Sunt prezentați ca fiind combustibil de aprins grătarul care arde mai curat și produce mai puțin fum în comparație cu alte tipuri de combustibili solizi, cum ar fi cărbunele. Asigură flacără constantă și intensă, ceea ce îi face ideali pentru grătarul în aer liber.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.