VIDEO Buzăul, sub un strat de gheață. Fenomenul pe care oamenii nu l-au mai întâlnit de mulți ani

Ploaia, lapoviţa şi ninsoarea căzute în cursul nopţii în judeţul Buzău, pe fondul scăderii temperaturii sub zero grade Celsius, în cursul dimineţii, au transformat străzile, trotuarele şi şoselele în adevărate patinoare.

După ce toată noapte a plouat, a fost lapoviţă sau a nins, la primele ore ale dimineţii s-a produs o răcire accentuată a aerului, ceea ce a dus la formarea poleiului. Poleiul şi gheaţa acopereau, la 8.00 dimineaţa, mai toate străzile şi trotuarele din Buzău și cea mai mare parte a şoselelor din judeţ.

Gheața formată rapid pe carosabil a dus la producerea de tamponări și ieșiri în decor. Astfel pe DN 2 E85 s-au înregistrat patru tamponări și două accidente, la Gălbinași și Mihăilești, soldate cu trei răniți ușor.

În cursul nopții drumarii au ieșit și au împrăștiat pe șosele material antiderapant însă ploaia care a continuat să cadă a făcut ca poleiul să se instaleze din nou pe șosele. Mai mult, trotuarele sunt o adevărată capcana pentru pietoni.

Buzoienii care au trebuit să plece la serviciu cu mașinile personale au pierdut zeci de minute până când au reușit să curețe gheața formată pe parbrize sau să deschidă portierele mașinilor.

DSC_0041

De asemenea, pe raza județului, mai multe localități au ajuns să nu mai primească energie electrică, urmara a avariilor apărute.

Miercuri, la ora 14.00, erau nealimentate cu energie electrică comunele Greabănu (parțial), Amaru, Boldu, Balta Alba, Vâlcele. Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Muntenia Nord – Sucursala Buzău și AISE Buzău au trimis 17 echipe pe teren, care acționează pentru remedierea defecțiunilor apărute.

Din ploaie, o dăm în ninsoare, conform meteorologilor. Meteorologii de la ANM au emis, miercuri dimineață, o avertizare cod galben de ninsori și viscol.

Conform ANM, începând de miercuri, de la ora 10, și până joi, la ora 09.00, în sudul Moldovei şi în cea mai mare parte a Munteniei, local, ninsorile vor fi însemnate cantitativ şi se va depune strat de zăpadă consistent.

În judeţele Călăraşi, Giurgiu, în sudul judeţelor Prahova şi Dâmboviţa, precum şi în judeţul Ilfov şi municipiul Bucureşti vor fi intervale de timp în care vântul va avea intensificări cu viteze de 45…55 km/h, iar în judeţele Vrancea, Buzău şi Ialomiţa rafalele vor depăşi 55…60 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii.

În estul Munteniei şi sud-estul Moldovei în cursul zilei se vor menţine depunerile de polei.
Pentru a evita problemele cauzate în trafic de polei poliţiştii au transmis sfaturi şi recomandări pentru un trafic rutier în siguranţă:

-Nu porniţi la drum fără a verifica starea traseului pe care urmează să îl parcurgeţi, echipaţi-vă autovehiculul pentru circulaţia în condiţii de iarnă şi respectaţi semnificaţia indicatoarelor şi îndrumările poliţiştilor rutieri.
-Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic.
-Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare. În timpul călătoriei, cei de la volan trebuie să păstreze în mers o distanţă de siguranţă faţă de vehiculele dinainte şi să nu acţioneze brusc mecanismele de direcţie şi frânare şi să utilizeze cu precădere frâna de motor, mai ales pe sectoarele de drum cu carosabil alunecos.
-Atenţie sporită la efectuarea depăşirilor, nu vă angajaţi în efectuarea de depăşiri neregulamentare! Circulaţi cu viteză moderată!
-Viteza excesivă sau neadaptată la particularităţile de drum şi de trafic generează accidente grave de circulaţie;
-Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice!
-Folosiţi centura de siguranţă! Acest accesoriu vă poate salva viaţa; Folosiţi corect luminile pentru a vă face vizibili în trafic Nu conduceţi maşina când sunteţi obosiţi! Oboseala la volan vă poate fi fatală. Evitaţi pe cât posibil să circulaţi, pe distanţe lungi, noaptea.

Mare atenţie! Iarna, când temperaturile sunt scăzute, ploaia este, probabil, cel mai periculos fenomen pentru traficul rutier, pentru că îndepărtează materialul antiderapant, iar pe partea carosabilă poleiul se formează într-un timp foarte scurt.

Fii Reporter
DISTRIBUIȚI