duminică, 25 februarie, 2024

VIDEO Buzăul este încă sub amenințarea fenomenelor meteo periculoase. Autoritățile promit ajutoare

VIDEO Buzăul este încă sub amenințarea fenomenelor meteo periculoase. Autoritățile promit ajutoare

Facebook
Twitter
Email

Autoritățile promit ajutoare financiare pentru buzoienii care s-au confruntat cu viiturile. Unele cele mai afectate comune din Buzău sunt Beceni și Lopătari. Zona de munte se află în continuare sub avertizări de ploi și viituri.

Autoritățile încearcă să își facă o imagine completă asupra pagubelor produse de viituri. Într-o videoconferință la care au participat toți prefecții din țară, pe tema bilanțul inundațiilor, premierul Florin Cîțu a anunțat că persoanele afectate de ploile torențiale, vor primi ajutoare de urgență.

Prefectura a evaluat situaţia creată ca urmare a fenomenelor meteo din ultima perioadă.
Astfel, la nivelul Prefecturii Buzău a fost organizată o comisie care va stabili ce pagube au fost înregistrate în fiecare dintre comunele județului, în vederea acordării de ajutoare financiare.

Printre cele mai afectate localități se numără comuna Beceni. Din pricina viiturilor, la Lopătari mai multe căi de acces pietonale și poduri din tuburi, destinate circulației auto, au fost distruse.

Evaluările în teren vor continua în următoarea perioadă, astfel încât să se stabilească unde pot fi acordate despăgubiri și cuantumul acestora. Zona de munte se află în continuare sub avertizări de ploi și viituri.


Potrivit hidrologilor, până la ora 21:00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri.

Se pot înregistra depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Bâsca Mare – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Pătac – amonte S.H. Varlaam, Căşoca Mare şi Ghiurca Mare (afluenţi ai râului Buzău), din judeţul Buzău.

”Totodată, fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Cernat (afluent al râului Bâsca Mare) şi Căşoca Mare – bazin superior” , anunţă Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

Conform prognozei de specialitate, până la ora 00:00, va fi în vigoare o avertizare Cod portocaliu de viituri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de inundaţie, pe râurile din bazinele hidrografice: Buzău – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sita Buzăului – amonte S.H. Baniţa, respectiv Bâsca Mare – bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Buzău şi Covasna).

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.