miercuri, 12 iunie, 2024

VIDEO Bubuitura care a generat panică în Buzău, produsă de un avion supersonic NATO

VIDEO Bubuitura care a generat panică în Buzău, produsă de un avion supersonic NATO

Facebook
Twitter
Email

La câteva ore după producerea zgomotului puternic, deasupra zonei de câmpie a județului Buzău, Statul Major al Forțelor Aeriene a adus lămuriri despre sursa bubuiturii. Conform unui comunicat de presă, zgomotul a fost generat de un avion de vânătoare Eurofighter 2000 Typhoon, pilotat de italieni, care survola zona Buzăului la peste 10.000 de metri altitudine, depășind la acea oră bariera sunetului.

Cu privire la zborurile efectuate de aeronave militare în seara zilei de 19 iunie 2023, Statul Major al Forțelor Aeriene face următoarele precizări:

„Luni, 19 iunie, aeronave Eurofighter 2000 Typhoon din dotarea Forțelor Aeriene Italiene, care sunt dislocate la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu pentru misiuni de Poliție Aeriană întărită, sub comandă NATO, au executat, în jurul orei 21, zboruri de antrenament în regim de viteză supersonică, în zona de centru și sud-est a României.

Antrenamentele au fost executate cu respectarea strictă a reglementărilor naționale și internaționale în vigoare pentru zborul supersonic, fiind desfășurate în spațiu aerian special rezervat – deasupra nivelului de zbor 330 (33.000 FT / 10.000 m), sub control radar”, ”, se arată în comunicatul Forțelor Aeriene Române.

Sursa mai menționează că executarea zborurilor în regim de viteză supersonică reprezintă o etapă esențială în pregătirea piloților militari. Misiunile de acest tip sunt executate în acord cu prevederile manualelor de instruire în zbor specifice aeronavelor supersonice, respectarea plafonului de zbor de minimum 10.000 m asigurând desfășurarea zborurilor în condiții de siguranță atât pentru echipaje, cât și pentru comunitățile locale și pentru mediul înconjurător.

„Statul Major al Forțelor Aeriene se preocupă constant pentru diminuarea impactului activităților aeronautice asupra comunităților locale, urmărind, în același timp, îndeplinirea obiectivelor de pregătire a piloților, în conformitate cu cerințele specifice, obiective care includ şi executarea unor antrenamente adecvate condițiilor actuale”, se mai arată în documentul transmis presei de Statul Major al Forțelor Aeriene Române.

Panica a pus stăpânire, luni seară, pe locuitorii din municipiul Buzău și din comunele învecinate care au auzit o bubuitură puternică, asemănătoare unei explozii de mari proporții. Zgomotul și unda de șoc au fost atât de intense, încât au vibrat geamurile și pereții clădirilor. Momentul a fost surprins de camerele de supraveghere care înregistrează cu sunet.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.