marți, 26 septembrie, 2023

VIDEO Boboteaza la singurul râu sfânt al ţării, unde a fost martirizat Sf. Sava

VIDEO Boboteaza la singurul râu sfânt al ţării, unde a fost martirizat Sf. Sava

Facebook
Twitter
Email

Peste o mie de buzoieni au participat la procesiunea de sfinţire a râului Buzău, singura apă curgătoare sfântă din ţară. Patru tineri au sărit după crucea aruncată de un preot în apă însă a prins-o un tânăr care are deja în palmares încă trei astfel de reuşite. Se spune că cel care reuşeşte să-i înapoieze crucea preotului este binecuvântat de Dumnezeu şi păzit de rele tot anul.

În credinţa populară se spune că atunci când preotul aruncă crucea în apă e bine să o prinzi, răsplata va veni neîntârziat de la Dumnezeu, care te va ocroti şi îţi va veghea zilele. 

În buna tradiţie, şi la râul Buzău a fost bătaie pe cruce. Impactul cu apa rece nu i-a împiedicat să se lupte din răsputeri ca să o prindă şi apoi să o aducă la mal.  ”Trei, patru ani am prins-o numai eu şi am avut parte de ani buni. Am fost sănătos, m-am însurat”, a declarat Aurel Burlacu, tânărul care a prins crucea.

La slujba de sfinţire a apelor râului Buzău, lângă podul de la Mărăcineni, au venit peste o mie de persoane. Credincioşii au ascultat cuvintele preoţilor după care s-au aşezat la rând ca să primească agheazma mare împărţită dintr-o cisternă de cinci tone.

Este cunoscut că apa sfinţită la Bobotează are puteri tămăduitoare. Băută dimineaţa pe stomacul gol, după rugăciune, agheazma te vindecă de boli, te păzeşte de oameni răi iar de-ţi stropeşti casa nu vei fi călcat de hoţi.

Râul Buzău este singura apă curgătoare sfântă prin sacrificarea în anul 372 a lui Sava Gotul, un credincios ale cărui minuni i-a speriat pe năvălitorii goţi.

Slujbele de sfinţire organizate la malul râului Buzău au început în urmă cu 11 ani. Procesiunea s-a mutat din 2005 aproape de podul Mărăcineni, care s-a rupt în urma unei viituri. De atunci, sfinţirea apelor are şi rolul de a linişti apele repezi, pentru a nu mai produce pagube.

 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.