VIDEO Blindate pe străzile Buzăului. Pentru trecerea convoiului de TAB-uri, a fost restricționat traficul

Deplasarea trupelor pentru participarea la una dintre cele mai mari aplicații militare desfășurate în ultimii ani în România se face simțită și pe teritoriul Buzăului. Convoaie militare pot fi văzute frecvent pe drumurile din județ, așa cum s-a întâmplat vineri.

O coloană de vehicule blindate TAB-77 și TABC-79 a tranzitat zona de sud a orașului Buzău, escortată de polițiști moto de la Serviciul Rutier. Militarii se aflau în deplasare din unitate către Centrul Secundar pentru Luptă Smârdan, județul Galați.

Pentru a permite trecerea vehiculelor militare dinspre Brăila, prin zona industrială, spre șoseaua de centură, polițiștii au restricționat temporar traficul pe ruta Aleea Drăgăicii, Bd. 1 Decembrie, Calea Eroilor, Șos. Nordului, ieșire spre Mărăcineni.

Peste 2.000 de militari şi aproximativ 500 de mijloace tehnice şi maşini de luptă din cadrul Forţelor Terestre Române participă, până pe 19 mai 2021, la exerciţiul „Justice Sword 21”, în cadrul Centrului Secundar pentru Luptă Smârdan, pentru verificarea capacităţii de reacţie şi de luptă a structurilor incluse în pachetul unic de forţe, puse la dispoziţia NATO.

„Justice Sword 21” este un exerciţiu tactic, de tip LIVEX (exerciţiu tactic întrunit, cu trageri reale), care foloseşte un scenariu fictiv şi are ca principal scop îmbunătăţirea capacităţii structurii de a planifica, conduce şi desfăşura acţiuni de luptă în context multinaţional şi întrunit.

Exerciţiul validează capacitatea comandanţilor de nivel tactic de a controla şi sincroniza, în timp şi spaţiu, manevra unităţilor organice şi totodată, de a integra şi coordona acţiunile specifice desfăşurate de structurile primite în sprijin.

Transportorul Amfibiu Blindat Model 1977 (TAB-77) este un vehicul blindat pentru transportul trupelor, proiectat și fabricat în România. Constituie un mijloc de luptă și transport al grupei de infanterie din unitățile mecanizate.

A fost succesorul modelului TAB-71, fiind înlocuit la rândul său de modelul B-33 Zimbru. Modelul de referință al temei de cercetare-proiectare a fost transportorul sovietic BTR-70, însă TAB-77 este un vehicul blindat de luptă diferit de acesta.

Transportoarele blindate pentru trupe TAB-77 au fost folosite în timpul Revoluției Române din 1989, în timpul Războiului din Irak și din Afghanistan. Deși fiabile, vehiculele s-au dovedit a fi vulnerabile la dispozitivele explozive improvizate. Unele vehicule au fost tropicalizate și dotate cu aer condiționat.

Transportorul Amfibiu Blindat de Cercetare model 1979 (TABC-79) este un vehicul blindat ușor multirol fabricat în România. Deși este clasificat ca un transportor blindat pentru trupe de către ONU, TABC-79 este folosit de Armata Română ca un autoblindat de cercetare.

Fii Reporter


Tablouri canvas personalizate - Livrare Gratuita in Buzau