vineri, 29 martie, 2024

VIDEO Aventura vietnamezilor Hang și Hung în bucătăria românească

VIDEO Aventura vietnamezilor Hang și Hung în bucătăria românească

Facebook
Twitter
Email

Hang și Hung sunt doi vietnamezi care au venit în România să prepare mâncăruri exotice la un restaurant din Buzău dar care s-au transformat în ucenici dornici să învețe cât mai multe din bucătăria noastră. În primele zile de muncă în România au descoperit gusturile și aromele locale la un eveniment dedicat gastronomiei tradiționale, sub îndrumarea unuia dintre cei mai cunoscuți chefi din Buzău.

Hung are 46 de ani, este bucătar iar ultima oară a lucrat la restaurante din Arabia Saudită. Zilele trecute, firma sa de recrutare i-a propus un contract cu un restaurant din Buzău iar gândul că ajunge într-o țară din Europa l-a determinat să bată palma fără prea multe negocieri.

Nici nu a ajuns bine la noul său loc de muncă din România că a și intrat în pâine. El a fost cooptat în echipa de pregătire a meniurilor pentru Ziua gastronomiei românești, alături de Hang, tot vietnamez, pe care l-a cunoscut de curând.

Aventura bucătarilor vietnamezi Hung și Hang în bucătăria românească a început în fața unui rotisor pe care se frigea un berbecuț. Au fost curioși să învețe cum se marinează carnea înainte de a ajunge la proțap.

”Punem berbecuțul la un metru distanță de foc apoi se rotește încet. Înainte de asta, trebuie ținut trei zile la marinat, cu un amestec de condimente”, le-a explicat Chef Cristi ”Ice”, un bucătar buzoian care a revenit în țară după ce a lucrat mulți ani în restaurante din toată Europa.

Unul dintre vietnamezi a ținut să-i împărtășească profesorului său în ale gastronimei românești cum se prepară carnea la rotisor în bucătăriile din țara sa. ”Avem și noi rotiserii în Vietnam însă acolo cei mai mulți pun rațe, păsări în general, alții pun și porc sau miel. La noi, carcasa de miel se umple cu ierburi, legume și orez, apoi se închide iar ele fierb în interior și dă aromă cărnii”, spune Hung.

viet 1

Bucătarii români, împreună cu cei doi vietnamezi, au avut de pregătit mâncăruri tradiționale pentru un eveniment organizat de ziua gastronomiei românești la un cochet restaurant de pe șoseaua de centură a Buzăului. Din meniu nu au lipsit cartofii copți pe plită, micii, cârnații de Pleșcoi și jumările de porc.

”Noi le spunem jumări acestor bucăți de grăsime cu carne, pe care le prăjim, până devin foarte crocante și maronii și pe care le servim reci sau calde”, le-a explicat Chef Cristi ”Ice” ucenicilor săi veniți de peste mări și țări.

Hung și Hang vor avea timp să învețe multe rețete românești, așa cum și-au propus, deoarece au semnat contracte valabile doi ani, pentru salarii de două ori mai mari decât ar fi putut obține în țara lor. Ambii sunt căsătoriți și au acasă câte doi copii care așteaptă lunar ajutorul financiar din România.

 

Hang are 47 de ani și spune că, pe lângă motivația financiară, l-a mai convins să plece de lângă familie și dorința de a învăța cât mai multe rețete din bucătăriile lumii.

”Eram bucătar în Vietnam și simțeam nevoia să avansez. Așa am ajuns în Arabia Saudită. De acolo am ajuns în România, unde vreau să învăț cât mai multe lucruri, pentru că observ că sunt mâncăruri foarte gustoase, pe care le-aș putea prepara cu succes în orice restaurant din lume”, spune Hang.

Proprietarul restaurantului care i-a angajat pe cei doi bucătari din Vietnam spune că a luat această decizie din dorința de a diversifica oferta de mâncăruri.

”Am suplimentat echipa de bucătari profesioniști pentru a ne ajuta să lansăm preparate din bucătăria asiatică. Urmează să mai aducem și bucătari indieni”, ne-a declarat Romică Vollert, administrator Garden Restaurant.

Hang și Hung au asigurate cazarea într-un apartament din Buzău, mese gratuite și lefuri la valoarea salariului mediu pe economie. Inclusiv biletele de avion le-au fost plătite de angajator.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.