duminică, 14 iulie, 2024

VIDEO Autoritățile buzoiene au amenajat filtre de dezinfecție, în zona celor două focare de pestă porcină

VIDEO Autoritățile buzoiene au amenajat filtre de dezinfecție, în zona celor două focare de pestă porcină

Facebook
Twitter
Email

Testele prelevate din cea de-a doua gospodărie din Pănătău de la un porc care nu a fost sacrificat arată că animalul nu a contactat virusul. Astfel numărul gospodăriilor în care a fost depistat virusul rămân una în comuna Pănătău și cealaltă la rudele acestora din Luncile, Pătârlagele.

Autoritățile sanitar veterinare supraveghează atent zona iar în cursul zilei de duminică au montat deja filtre de dezinfecție auto și pietonale pentru ca cei care intră în zona celor două focare să nu răspândească mai departe boala.

O fost demarată şi o anchetă a Poliţiei, pentru a verifica informaţiile conform cărora virusul a fost introdus în judeţul Buzău prin produse din carne provenite de la porcii dintr-o zonă unde evoluează focare de PPA.

Vinovat pare a fi un bărbat din Frecăţei, judeţul Tulcea, venit luna trecută în vizită la rudele sale din comuna Pănătău.

Autorităţile cred că bărbatul ar fi sursa îmbolnăvirii, acesta fiind bănuit că a adus în judeţul Buzău produse alimentare de origine animală. La scurt timp, unul dintre porcii familiei din Pănătău s-a îmbolnăvit.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Autorităţile insistă cu precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social şi economic.

 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.