miercuri, 21 februarie, 2024

VIDEO Au trecut 11 ani de când 18 oameni au murit în explozia de la Mihăilești

VIDEO Au trecut 11 ani de când 18 oameni au murit în explozia de la Mihăilești

Facebook
Twitter
Email
Au trecut 11 ani de la cea mai mare catastrofă produsă pe o șosea din România. În ziua de 24 mai 2004, în localitatea buzoiană Mihăilești, 18 oameni au fost spulberați de explozia unui camion încărcat cu azotat de amoniu iar alți 13 oameni au rămas mutilați pe viață. Momentul este marcat în fiecare an printr-o slujbă de pomenire la monumentul ridicat în locul craterului produs de explozie.

Anual, pompierii vin la monumentul din marmură, ridicat pe locul unde explozia a produs craterul uriaș, pentru a-i comemora pe cei șapte camarazii căzuți la datorie. 
 
În zorii zilei de 24 mai 2004, un apel la pompieri anunța că un camion încarcat cu 20 de tone de azotat de amoniu s-a răsturnat și a luat foc lângă localitatea Mihăilesti.
 
Încărcătura a explodat la ora 5.50, la câteva minute de la sosirea mașinilor de pompieri. 
 
 
18 oameni au fost spulberați de suflul exploziei iar alți 13 au fost răniți grav. Și-au pierdut viața atunci șapte pompieri, doi ziariști corespondenți ai unui post central de televiziune, șoferul camionului, localnici și oameni aflați în trafic. 
 
Alături de cei șapte pompieri, la Mihăilești și-au pierdut viața, în urmă cu 11 ani și jurnaliștii Elena Popescu și Ionuț Barbu, corespondenți Antena 1, care au ajuns primii la locul în care tirul era răsturnat pe o parte, pe marginea carosabilului. Elena Popescu avea 26 de ani, era redactor-șef la ATN Trust Press Buzău și, de două luni, era corespondent al Antenei 1. Iubea călătoriile și îi plăcea să citească. Operatorul ei, Ionuț Barbu, avea 24 de ani și era absolvent de Politehnică.
 
A apucat să înregistreze imagini până la ultima secundă înainte deflagrației, cadre în care se disting două focare de incendiu, camionul răsturnat, azotatul scurs pe pământ. Înregistrărille şi camera video au fost recuperate ulterior de reporterii Antena 1, nu de procurori, de la localnicii din Mihăileşti. Oamenii le găsiseră pe câmp.
 
 
În memoria celor doi jurnaliști a fost săpată o fântână, în apropierea monumentului eroilor pompieri de la Mihăilești și a troiței închinate tuturor victimelor. Au mai pierit în catastrofa de la Mihăilești localnici veniți la locul accidentului dar și persoane care se aflau în trafic și au fost surprinse de suflul exploziei nimicitoare.
 
Alți 13 oameni au fost răniţi grav, unii rămânând mutilaţi pe viaţă. Unul dintre ei este fostul șef al postului de poliție din Mihailesti, Gabriel Hurlup, rănit grav în urma exploziei.

 
Înainte ca ancheta să înceapă, ministrul de interne de atunci, Gabriel Oprea, şi ministrul transporturilor Miron Mitrea au adus buldozere care au acoperit craterul, adânc de 6.5 metri, format de explozie pe Drumul European 85. S-a lucrat fără să se ţină cont de eventualele probe şi resturi umane, pe care procurorii şi legiştii nu apucaseră să le recupereze. Rudele celor morţi spun că şi la o săptămână de la accident au găsit resturi umane amestecate cu pământ.
Lista persoanelor care au murit în explozia de la Mihăilești:
Elena Popescu, reporter, 26 de ani, Valea Râmnicului, Buzău
IonuȚ Ovidiu Barbu, cameraman, 25 de ani, Buzău
Doru Mihai Mihalache, căpitan, 33 de ani, Buzau
Romeo Necula, maior post-mortem, 35 de ani, Vernești, Buzău
Florin Valentin Oprea, locotenent post-mortem, 21 de ani, Blăjani, Buzău
Georgian Medeleanu, locotenent post-mortem, 21 de ani, Blăjani, Buzău
Liviu Stan, locotenet post-mortem, 23 de ani, Tisău, Buzău
Nicolae Jianu, locotenent post-mortem, 25 de ani, Rusețu, Buzău
Valentin Cezar Manta, locotenent post-mortem, 21 de ani, Tisău, Buzău
Alin Magearu, 37 de ani, Buzău
Valentin Magearu (fratele lui Alin), 23 de ani, Buzău
Camelia Simion, 50 de ani, Râmnicu Sărat
Daniel Pelmuș, 37 de ani, Mihăilești, Buzău
Emil Șerbu, Valea Râmnicului, Buzău
Ion Tudose, 34 de ani, Mihăilești, Buzău
Marian Ailincăi, 26 de ani, Roman, Neamț 
Rica Ionescu, 34 de ani, Mihăilești, Buzău
Marcu Florin Roman, 36 de ani, Craiova, șoferul TIR-ului.
 
 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.