miercuri, 21 februarie, 2024

VIDEO „Artiștii stradali” ai Buzăului, amendați și puși să curețe mâzgălelile pe care le-au lăsat în urma lor

VIDEO „Artiștii stradali” ai Buzăului, amendați și puși să curețe mâzgălelile pe care le-au lăsat în urma lor

Facebook
Twitter
Email

După ce au luat amenzi usturătoare de la Poliția Locală, mai mulți tineri din Buzău care au vandalizat mobilierul urban din Parcul Tineretului și Piața Dacia au primit încă o pedeapsă. Ei au fost puși să curețe urmele de graffiti pe care le-au lăsat în urmă.

Pornirile rebele ale tinerilor au multe forme de exprimare, mai ales când rătăcesc noaptea pe străzile pustii ale orașelor. În Buzău, mâzgălitul pereților și al mobilierului urban a devenit un fel de ritual de primire în găști, gest pentru care puștanii și familiile lor află ulterior că sunt buni de plată.

Poliția Locală Buzău s-a autosesizat de multe ori, în urma unor postări pe rețelele de socializare, și de fiecare dată i-a prins pe autorii desenelor interzise prin hotărâri locale. În toate cazurile este vorba despre copii și adolescenți.

La sfârșitul lunii septembrie, la scurt timp după redeschiderea Pieței Dacia, după aproape doi ani cât a fost în proces de modernizare, câteva dintre băncile abia montate au fost acoperite cu mâzgăleli și inscripții obsecen, unele aplicate cu carioci, altele scrijelite în lemn. A fost nevoie ca angajații producătorul acelor bănci să vină din nou în Buzău pentru a le revopsi.

Poliția Locală Buzău i-a descoperit pe cei care au provocat daunele, după fotografiile pe care aceștia au ținut să le posteze pe rețelele de socializare, crezând că astfel atrag simpatia celor de teapa lor. La începutul lunii octombrie, Trei puști au fost identificați și amendați, la începutul lunii octombrie, pentru că au mâzgălit noile bănci din Piața Dacia.

Doi dintre ei au 15 ani și sunt din cartierul buzoian Poștă. Cel de-al treilea este mai mic, are 13 ani, și e din municipiul Ploiești. Cei din Buzău, care au peste 14 ani, răspund direct de faptele lor, însă în cazul ploieșteanului i-au fost amendați părinții.

La scurt timp, un elev din clasa a douăsprezecea, de la un liceu din Buzău, a lăsat în urma sa un adevărat prăpăd în Parcul Tineretului dar și în zona centrală a orașului. Acesta a murdărit folosind un spray cu vopsea albă șapte bănci, trei coșuri de gunoi, mai mulți stâlpi de iluminat și alte obiecte de mobilier urban.

A fost identificat și amendat cu suma de 1.500 de lei, dacă e plătită în două săptămâni de la aplicarea ei. Cu aceeași amendă s-a ales un alt buzoian, pentru o abatere de aceeași natură. Totodată, cei doi tineri au fost convinși de polițiștii locali să-și șteargă „operele de artă” create zilele trecute în mai multe zone din oraș. Înarmați cu găleți și trafalete, ei au fost puși să curețe urmele de graffiti pe care le-au lăsat în urmă.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.