miercuri, 24 aprilie, 2024

VIDEO Armata vrea să se doteze cu armament donat de trupele americane care se retrag din Afganistan

VIDEO Armata vrea să se doteze cu armament donat de trupele americane care se retrag din Afganistan

Facebook
Twitter
Email

Armata română își dorește armament de care americanii s-ar putea debarasa în timpul retragerii din Afganistan, care se va face prin Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Ministrul apărării, Mircea Dușa, spune că a înaintat Pentagonului o listă cu elemente de tehnică pe care și-o dorește pentru militarii români și așteaptă o decizie în acest sens. Surse din armată spun că pe această listă s-ar afla și blindatele americane de tip MRAP, de care militarii români se folosesc din 2010 pe frontul din Afganistan.

Armata americană își va muta efectivele și logistica din Afganistan mai întâi în România, apoi o va reloca spre bazele sale din spațiul NATO. Mii de tone de tehnică de luptă modernă vor ajunge, astfel, pe pământ românesc iar autoritățile militare din țara noastră fac demersuri ca o parte din arme să rămână pentru militarii români , ca donație din partea Statelor Unite.

”Noi, din lista de tehnică am selecționat un număr de repere de care noi credem că avem nevoie și în funcție de analiza care se face la Pentagon și de faptul că ne-au sprijinit de fiecare dată, se va găsi o soluție ca din reperele și elementele de tehnică de care avem nevoie să fie disponibilizată către armata român”, a declarat Mircea Dușa, ministrul Apărării Naționale, prezent miercuri la Buzău.
 
Potrivit unor surse din armată, în timpul retragerii, militarii americani le-ar putea lăsa gratis românilor de la armament ușor, de infanterie, la transportoare blindate, cum sunt cele 60 de vehicule americane MRAP, împrumutate de combatanții români din Afganistan. Ministrul Mircea Dușa spune că sunt șanse mari ca astfel de donații să se producă, dată fiind colaborarea foarte bună de până acum dintre cele două armate.
 
”Cooperarea este una deosebită și chiar dotarea brigăzilor de operații speciale s-a făcut cu sprijinul Statelor Unite și, așa cum știți, cooperăm în continuare pentru bazele de la Deveselu, partea română, cu obiectivele pe care ni le-am stabilit și pe care le-am negociat să le realizăm, iar partea americană cu obiectivele efective de realizare a modernizării bazei. De asemenea, modernizăm aeroportul de la Fetești, care este momentan închis și pe care trebuie să îl facem compatibil cu infrastructura avioanelor F16”, a spus ministrul Mircea Dușa.
 
Anul acesta, armata română se va înzestra nu numai cu armament așteptat de la partenerii americani, ci și cu tehnică achiziționată din bugetul propriu, din străinătate, dar și dar de la industria românească de apărare.
 
”Cunoașteți acel program de dotare cu transportoare Piranha, iar ultimul lot de astfel de vehicule va ajunge în acest an, dar din banii puţini mai facem şi cercetare militară şi lucrăm cu inginerii de la Moreni să realizăm un nou transportor blindat românesc care să facă faţă misiunilor forţelor terestre. În privinţa forţelor terestre am reuşit dotarea de ultimă oră a acelor brigăzi de operaţii speciale care pot îndeplini orice misiuni în ţară sau în afara ei cum este şi unitatea de la Buzău”, a declarat ministrul Dușa.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a participat, miercuri, la Buzău, la numirea în funcţie a noului comandant al Diviziei 2 Infanterie Getica, general Lucian Foca, numit în locul lui Nicolae Ciucă, avansat şef al SMFT.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.